Sremska Mitrovica – Od naredne školske godine u srednjoj tehničkoj školi “Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici formira se jedno odeljenje za trideset učenika obrazovnog profila bravar – zavarivač.

U okviru projekta “Reforma stručnog obrazovanja u Srbiji” koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), raspisan je konkurs za uvođenje novih obrazovnih profila u školama koji su usmereni ka potrebama privrede.

Na tom konkursu pored jedne srednje škole iz Zemuna prošla je i sremskomitrovačka srednja škola “Nikola Tesla” kojoj je odobreno da od sledeće godine formira jedno odeljenje obrazovnog profila bravar – zavarivač.

nikola tesla

Nešto više o tome zašto baš ovaj obrazovni profil i kako će se nastava realizovati za ove učenike za Ozon radio rekao je Milisav Daničić, direktor STŠ “Nikola Tesla”.

Daničić je kratko objasnio da brodogradilište “Vahali” iz Mačvanske Mitrovice ima potrebu za profilom radnika bravar – zavarivač i da je to glavni razlog formiranja odeljenja tog obrazovnog profila u školi “Nikola Tesla”.

Iz “Vahalija”, ali iz iz Gradske uprave za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica potpisali su takozvano pismo o nameri u kojem se navodi de će oni snositi putne troškove đaka i topli obrok, ali prvenstveno da će decu iz tog odeljenja da prime na praksu u brodogradilištu. Pismo je zajedno sa ostalom dokumentacijom poslato na konkurs i u najvećoj meri zahvaljujući tome škola je prošla na konkursu.

“U suštini radi se o dualnom obrazovanju, znači povezivanje prakse i teorije. Decu sa trogodišnjeg obrazovanja više će forsirati praksu nego što je to do sada bio slučaj. Suština svega ovog jeste da dete kada završi školovanje zna da radi ono za čega se obrazovalo”, rekao je Daničić.

Još jedna dobra stvar, koju Daničić ističe, a vezana je za uvođenje ovog smera u školu i obavljanja prakse u brodogradilištu jeste da postoji realna šansa da se đaci odmah nakon završetka školovanja zaposle upravo na mestu gde su obavljali praksu, u “Vahaliju”.

Prema rečima direktora i devojčice su dobrodošle u ovaj smer, jer kaže da su ženske osobe pretežno preciznije i savesnije, što su dobre osobine koje jedan kvalitetni bravar zavarivač treba da poseduje.

U STŠ “Nikola Tesla” trenutno postoji  devet obrazovnih smerova i to: automehaničar, mehaničar grejne i rashladne tehnike, zavarivač, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar za kompjutersko upravljanje, elektrotehničar telekomunikacija, elektrotehničar računara, elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje i arhitektonski tehničar.

 

Možda Vam se svidi i