Sremska Mitrovica – Do 31. marta ove godine italijanska kompanija „Lames“ uplatiće u budžet grada Sremska Mitrovica oko 222.000 evra na ime odštete, jer nije ispunila deo ugovora potpisanog sa lokalnom samoupravom, kojim se obavezala da u roku od dve godine zaposli 225 radnika.

Tokom prošle godine iz ove firme zatražili su produženje roka za ovu obavezu, produženje su dobili ali do sada su uposlili između 130 i 140 radnika.

Lames2

Gradonačelnik Branislav Nedimović je još u oktobru prošle godine, najavio je da se ovako nešto može desiti kada je izjavio da “Lames” nije ispoštovao dogovoreno i da zato mora da snosi odgovornost. On je za RTV rekao da će grad automatski sa računa naplatiti iznos odštete ukoliko „Lames“ svoje obaveze ne izvrši do utvrđenog roka.

„Na osnovu obrazaca iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja jasno je da „Lames“ nije zaposlio 225 radnika već 130 – 140 radnika i za tu razliku će u gradski budžet ovih dana uplatiti penale. Rok za uplatu je 31. mart, a grad je uzeo sredstvo obezbeđenja da automatski sa računa naplati taj iznos ako „Lames“svoje obaveze ne izvrši do utvrđenog roka“, navodi gradonačelnik Nedimović

“Lames” je u novembru 2011. godine otvorio pogon u Sremskoj Mitrovici, u iznajmljenoj hali. 2013. godine, od gradske uprave u Sremskoj Mitrovici “Lames” je dobio 5,2 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju vlastite fabrike, da bi u njoj zaposlio 225 radnika.

Tada je potpisan i ugovor sa Agencijom SIEPA o finansijskoj podržci od 7.000 evra po zaposlenom, dok je Vlada AP Vojvodine prošle godine dala “Lamesu” stimulaciju od 100.000 evra. Krajem jula 2014. godine, u radnoj zoni “Sever”, u Sremskoj Mitrovici, počela je gradnja nove fabrike koja bi trebala da bude završena ovog proleća, a dok se to ne desi „Lames“ i dalje radi u iznajmljenom prostoru.

I pored obaveze da plati penale, „Lames“ ostaje u Mitrovici, na dobijenom zemljištu uskoro će završiti sopstvenu fabriku podizača stakla za automobile i u njoj će biti prilike i za nova zapošljavanja u zavisnosti od potreba kupaca na svetskom tržištu.

Možda Vam se svidi i