Srbija – Za tri meseca 4,8 miliona građana dobiće po nešto više od 10.000 dinara od Elektroprivrede. Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će EPS u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo.

„To će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije. Kolika će biti njihova vrednost i po koliko će akcija dobiti građani, znaće se kad EPS postane akcionarsko društvo“, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je EPS kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija.

U brokerskoj kući „Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS vredi između tri i četiri milijarde evra.
“Po toj računici koja uključuje rizik zemlje i situaciju na berzi, građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 525 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio stotinak evra”, kaže glavni broker u “Sintezi” Miroslav Radaković.

akcije

On objašnjava da je procena EPS-a prilično nezahvalna, jer još “nemamo podatke o poslovanju iz prethodne godine”.

“Očekivani prihodi za 2013. biće oko 1,9 milijardi evra. Pošto je cena struje oko 5,4 evrocenta po kilovat-času, što je skoro najniže u Evropi, za očekivati je da se cena u naredne dve do četiri godine uskladi sa regionalnim prosekom od oko 8,5 evrocenti. Za održiv razvoj kompanije, cena struje bi trebalo da skoči minimalno 20-30 odsto, a ako se uzme regionalni prosek onda bi prihodi EPS-a u narednim godinama mogli imati snažan rast od 40-50 procenata”, navodi Radaković, i napominje da sve to utiče na procenu vrednosti kompanije.

EPS bi bilo treće državno preduzeće koje je podelilo besplatne akcije. Građani su 2010. dobili po pet akcija NIS-a, koje danas ukupno vrede 4.700 dinara. Godinu dana kasnije dobili su i po jednu deonicu Aerodroma “Nikola Tesla“ koja je juče vredela 500 dinara.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije trebalo bi da dobiju i po 70 evra od “Telekoma”. Kako su nam potvrdili u Vladi Srbije, ova kompanija neće ići na berzu, ali bi novi vlasnik otkupio akcije građana. S ovim novcem i akcijama od EPS-a, građani bi po osnovu besplatnih akcija dobili oko 240 evra.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i