Sremska Mitrovica – Prvog dana januara naredne godne u Srbiji počinje primena elektronskih dozvola, odnosno izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

„Od 1. januara 2016. godine više neće biti poseta Opštini, odnosno dolazaka stranaka i predaje projekata na šalter, nego će sve ići elektronskim putem što će umnogome olakšati i ubrzati čitavu proceduru dobijana građevinske dozvole“, rekao je Vladimir Petković, načelnika Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica.

Prema rečima Petkovića izdavanje građevinskih dozvola elektronskim putem znači da će i privredna društva, odnosno firme koje bave projektovanjem i izradom projektne dokumentacije za građanstvo, fizička i pravna lica morati da imaju svoj elektronski potpis.

izgradnja

Petković je objasnio da su zaposleni u lokalnoj samoupravi koji će raditi na poslovima izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem trenutno u postupku obuke, a uporedo sa obukom zaposlenih priprema se i neophodna tehnička oprema, odnosno kompjuteri na kojima će se dozvole izdavati, i da će biti potpuno spremni da od januara građevinske dozvole izdaju isključivo elektronskim putem.

Kako je ranije najavio NALED (Nacionalna alijanska za lokalni ekonomski razvoj) zahtev za dobijanje elektronske građevinske dozvole će od 1. januara moći da podnese svako ko ima računar sa najmanje „Windows XP“ operativnim sistemom i brzinom interneta od pola megabita u sekundi.

Možda Vam se svidi i