Novi rok za povraćaj PDV-a na bebi opremu a prošlogodišnji još kasni

Vesti – Srbija – Roditelji će u februaru imati novi rok da predaju zahteve za povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu, ali mnogi koji su to pravo ostvarili u julu još čekaju svoj novac.

beba-VN

Rok za dostavljanje računa za kupovine obavljene tokom prvih šest meseci prošle godine bio je od 1. do 15. jula.

Poreska uprava je dužna da u roku od 30 dana od kada je predat zahtev, obavesti roditelje da li će moći da ostvare pravo na povraćaj PDV-a ili ne i da im u narednih 15 dana novac i uplati na račun. To znači da bi roditelji koji podnesu zahtev za povraćaj PDV-a na bebi opremu, novac mogli da očekuju najkasnije 45 dana od datuma podnošenja zahteva.

U Udruženju „Roditelj“ i Roditeljskom portalu „Bebac“, međutim, kažu da su se mame i tate žalile da uplata kasni mesecima.

„Okvirno se čeka od tri meseca do pola godine. Zato mnogi roditelji iz Srbije odlaze u inostranstvo da kupuju bebi opremu, garderobu i kozmetiku, jer tamo povraćaj PDV-a dobiju odmah na granici“.

I na adresu udruženja „Roditelj“ u prethodnom roku stiglo je dosta pritužbi zbog neusklađenog rada filijala, kašnjenja rešenja i uplata.

Zahtev za refundiranje PDV na bebi hranu i opremu mogu da predaju roditelji dece mlađe od dve godine, koji su državljani Srbije, i imaju ukupan mesečni prihod manji od 80.000 dinara. Takođe, ne smeju da imaju imovinu vredniju od 23,4 miliona dinara. Ukupan iznos vraćenog poreza ne može biti veći od 70.000 dinara, i to 40.000 u prvoj godini deteta, a 30.000 u drugoj.
U Poreskoj upravi juče nisu imali komentar na pitanje da li su svi roditelji koji su podneli zahteve za refundaciju PDV-a u prethodnom roku dobili rešenja i novac koji im pripada.
Novi rok za predaju dokumentacije bi trebalo da bude od 2. do 16. februara. Artikli za koje roditelji mogu dobiti refundaciju PDV-a su mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, autosedište i pelene.

You May Also Like