Sremska Mitrovica – U Srbiji je u poslednje vreme na scenu je stupila nova droga – biljni tamjan za koju kažu da ima mnogo jače dejstvo nego marihuana, ali je i višestruko opasnija po zdravlje.

Biljni tamjan nije tamjan iz crkve, već vrsta supstance koja se koristi kao osveživač vazduha, a može se naći u slobodnoj prodaji po ceni od oko 1000 do 1300 dinara.

biljna droga izvor evrsactačkars

 

Foto: evrsac.rs

Legalno dostupna, relativno jeftina, a jakog dejstva su činjenice koje ovu drogue čini savršenom za privlačenje velikog broj mladih.

Droga se u organizam unosi pušenjem, smota se u rizlu ili parče papira i puši kao cigareta. Izgledom podseća na marihuana, tačnije osušenu mešavinu raznih trava.

Efekti droge se javljaju već nakon nekoliko uvučenih dimova, a manifestuju se u vidu drhtavice, mučnine, povraćanja, nemogućnosti hodanja, a može dovesti i do kolabiranja organizma i gubljenja svesti.

Na pakovanju biljnog tamjana naznačeno je da nije za ljudsku konzumaciju, da se ne udiše direktno id a ima neograničen rok trajanja.

U Srbiju se biljni tamjan trenutno uvozi iz Republike Hrvatske, a kako bi se njen uvoz i slobodna prodaja zabranili neophodno je da zvanične institucije, pre svega MUP Srbije i Sanitarna inspekcija koja je zadužena za kontrolu biljaka problase biljni tamjan za drogu.

Možda Vam se svidi i