Naredna dva dana meteo alarm!

Sremska Mitrovica – Danas će biti sunčano i veoma toplo vreme. Još topllije biće sutra i u sredu, kada će se živa na termometru popeti do 39 podeoka.

meteo

Vetar će sutra biti slab, promenljivog pravca.

Blago osveženje stiže tokom noći od srede na četvrtak i u četvrtak, kada će duvati pojačan severozapadni vetar. U petak će biti promenljivo oblačno.

Od nedelje sledi ponovo toplije vreme uz dnevne temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine.

Toplotni uslovi u većem delu zemlje zahtevaju opreznost i zdravih i obolelih. Preporučuje se adekvatna zaštita od UV zračenja, boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama i smanjenje fizičke aktivnosti.

Što više vode, smanjiti unos kafe

Uzimanje tečnosti, lagane ishrane, adekvatna odeća, izbegavanje alkohola, smanjiti unos kafe, tuširanje i zaštita od sunca, saveti su stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje.
Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi, primenjujte i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, navedeno je u saopštenju “Batut”.

Lekari preporučuju nošenje lagane, komotne odeće od prirodnih materjala svetlih boja, a prilikom izlazaka napolje neophodan je šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.
Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

Takođe treba češće konzumirati hranu, pri čemu treba izbegavati hranu s visokim sadržajem proteina.

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava.

Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu.

Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju biće potrebni dodatni podoji a između podoja, može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu koja ne steže, svetlih boja, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Deci staroj godinu dana i starijoj mogu se ponuditi komadi zaleđenog voća, na primer lubenice koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade.

Redovno provetravanje prostorija u stanu je najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a u najtoplijem delu dana treba zatvoriti prozore, spustiti roletne da bi se stvorila prijatna hladovina.

Oni koji koriste ventilator nikada ne treba da ga usmere direktno ka sebi, a oni koji koriste klima uređaj, treba da temperaturu u stanu ne bude ispod 24 stepeni Celzijusa.

Što se tiče putovanja, na put treba krenuti u ranim jutarnjim satima, zaštititi prozorska stakla kola tamnim folijama ili zastorima da bi se sprečio kontakt sa sunčevim zracima.

Ne treba prekrivati stolicu za bebe peškirom ili pamučnim ćebetom jer to sprečava kretanje vazduha, savetuju lekari i dodaju da tokom putovanja treba praviti česte pauze i obezbediti dovoljan unos vode.

Stručnjaci apeluju na pravilno korišćenja klima uređaja

Poslednjih godina značajno je povećan broj klimatizovanih prostorija kako u stanovima, tako i u poslovnim prostorijama s ciljem da se obezbede prijatniji životni i radni uslovi, ali stručnjaci apeluju da se klima uređaji pravilno koriste.

Veoma često se postavlja pitanje da li je strah od klima uređaja opravdan ili ne, a najčešći odgovor je da nije, ako poštujemo pravila za njihovo korišćenje.

Ventilacione sisteme i klima uređaje treba najmanje jedanput godišnje kontrolisati i čistiti, jer u njima mogu da se razviju veoma opasni virusi – koksaki, legionarske bolesti ili bakterije koje izazivaju razne vrste upale pluća.
Tokom toplih dana svi težimo da se zaštitimo ili sklonimo od vrućine, pri čemu je važno istaći da prelaz iz tople u hladnu sredinu i obrnuto ne treba činiti naglo i temperaturna razlika ne treba da bude velika.

Takođe, nikada ne treba izlaziti ili ulaziti oznojan iz spoljne sredine u klimatizovanu prostoriju, jer to može izazvati temperaturni kolaps.

Zna se da dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam – smanjenje prometa materija u mišićima, jer je cirkulacija usporenija pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije.

Međutim, mnogo je važniji aspekt kratkotrajnog naglog prelaza iz tople u hladnu sredinu i obrnuto, jer je mnogo onih koji zloupotrebljavaju primenu klima uredaja i zaboravljaju osnovno pravilo da velika razlika u temperaturi unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha šteti zdravlju.

Zbog toga su u letnjim mesecima česte prehlade, kijavice, akutno zapaljenja grla, ždrela i bronhija, što je razumljivo, jer ako se sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbežna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste ”šoka” koji negativno utiče na zdravlje.

Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoriji koja se ne rashlađuje da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature.

Ako klima uređaje ne koristimo kako treba, klimatizacija prostorija u kojima boravimo može da pogoršava efekte artritisa i neuritisa, a nepovoljno utiču na osobe koje već imaju probleme sa sinusima.

Kod dece hladnoća u stanu može da dovede do upale uha, a posle izlaganja klima uređaju nisu retki ukočenost i bolovi u vratu.

Zbog nepravilnog korišćenja klima uređaja može doći do ukočenosti mišića lica, ukočenosti i bolova u vratu koji nastaju zbog blokade mišića posle izlaganja hladnoći.

Za funkcionisanje, mišićima je potreba toplota, a ako ona nedostaje mišići smanjuju svoje funkcionisanje da bi sačuvali toplotu.

Ukoliko dođe do ovakve blokade, lekari kažu da treba popiti magnezijum i vitamine Be grupe koji pozitivno deluju na rad nerava i mišića.

Ventilatori takođe mogu da olakšaju podnošenje visokih temperatura, ali ako spoljna temperatura poraste iznad 30 stepeni, ventilator će biti manje efikasan od klima uređaja ili tuširanja hladnom vodom.

You May Also Like