U turističku rutu posvećenu hrišćanskim prosvetiteljima, uključeno 10 država. Putanja turističke rute prelazi preko Srbije, a izuzetno važna tačka na putu je Sremska Mitrovica.

1073134413552a85297ba77156334029_640x480

Zahvaljujući Ćirilu i Metodiju, Srbija će se naći na još jednoj kulturnoj ruti Evrope, jer se priprema turistički put u čast slovenskih prosvetitelja.

Češkoj se uveliko priprema itinerer od 7.500 kilometara kojim će prolaziti turisti, hodočasnici, poštovaoci braće koja su proširila hrišćanstvo i pismenost u slovenskim zemljama. Reč je o kulturnoj ruti koja uključuje deset zemalja, a biće završena 2020. godine.

Evropskim putem Ćirila i Metodija moći će da se ide kolima, pešice, biciklom, vozom, autobusom, a sva mesta koja ispune kriterijume dobiće specijalan sertifikat koji će biti preporuka turistima.

– Ruta će biti protivteža postojećim hodočasničkim putevima u zapadnoj Evropi koji lokalnim zajednicama donose velike prihode – kaže Ivan Strašin, predstavnik predsednika Moravsko-šleskog regiona u Češkoj.

Ruta se priprema pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i Saveta Evrope. Centar je u Velegradu u Češkoj, a početak u nekadašnjem Carigradu a današnjem Istanbulu. Drugi krak ide od Češke do Rima. Zelena, osnovna putanja prelazi preko Srbije, a izuzetno važna tačka na putu je Sremska Mitrovica. Naime, Metodije je u Sremskoj Mitrovici postao episkop, a stručnu javnost intrigira i teorija da je tu i sahranjen.

– Postoji hipoteza po kojoj je Metodije sahranjen u okolini Sirmijuma, odnosno na prostoru današnje Mačvanske Mitrovice – kaže Tanja Poznić, direktor Turističke organizacije Sremske Mitrovice. – Sedište nadbiskupije u Panoniji bilo je u Sirmijumu, gde je Metodije boravio. Problem identifikacije Metodijevog groba i dalje ostaje otvoren, a ukoliko bi se ova pretpostavka dokazala, to bi predstavljalo prvorazrednu senzaciju.

foto: flickr.com/isawnyu
IZVOR: NOVOSTI

Možda Vam se svidi i