Na pomolu novi štrajk zaposlenih u „Mitrosremu“

Sremska Mitrovica – U drugoj polovini decembra radnici mitrovačkog preduzeća „Mitrosrem“ stupili su u štrajk, koji je prekinut samo tri dana kasnije uz obećanje da će se zahtevi koji su štrajkači imali ispuniti, međutim iz sindikata ovog preduzeća kažu da je novi štrajk na pomolu.

Zaposleni u “Mitrosremu” imali su tri zahteva. Prvi zahtev odnosio se na isplaćivanje zaostalih zarada, drugi zahtev na smena rukovodstva, a treći zahtev koji su zaposleni u „Mitrosremu“ imali jeste da se napravi plan oporavka i izlaska „Mitrosrema“ iz krize.

Stevan Jovanović, predsednik sindikata zaposlenih u „Mitrosremu krajem decembra je rekao da su predstavnici sindikata razgovarali sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice, Branislavom Nedimovićem, kao i Dejanom Carević, direktorom Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i da im je za početak delom ispunjen prvi zahtev koji se odnosio na zarade. Tada je zaposlenima isplaćeno 50 odsto zaostalih zarada i dato obećanje će preostali novac biti isplaćen do Nove godine, kao i da će biti smenjen jedan deo rukovodstva preduzeća.

„Kako je od tri zahteva ispunjen samo jedan, i to ne sasvim, tako da smo i dalje ostali uskraćeni za dve mesečne plate, i činjenice da ni jedan član rukovodstva ovog preduzeća nije smenjen, sindikat zaposlenih u „Mitrosremu“ predložiće zaposlenima ponovo stupanje u štrajk“, rekao je Jovanović.

strajk

On je dodao da će se sve tačno znati za nekoliko dana, kada svi radnici budu na svojim radnim mestima, s obzirom da ima određeni broj njih koji su trenutno na godišnji odmorima, ali da je ubeđen da će štrajka ponovo biti.

„Mitrosrem“ ima 440 stalno zaposlenih i 30 – 40 sezonskih radnika. Prosečna plata zaposlenih u „Mitrosremu“ kreće se oko 30 000.

Prema poslednjoj proceni nevladine organizacije „Mitrosrem“ vredi negde oko 80 miliona eura. Dug preduzeća je trenutno 14 miliona eura sa kamatama koje su veće od same glavnice duga.

strajk3

You May Also Like