Sremska Mitrovica – U okviru preventivne kampanje “Osvesti se, osvetli se!” koju sprovodi Asocijacija za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica (ABES) na nekoliko lokacija u Sremskoj Mitrovici postavljeni su nestandardni saobraćajni znaci namenjeni vozačima motornih vozila, ali i biciklistima.

Kao lokacije postavljanja znakova su izabrani izlazni pravci iz Sremske Mitrovice i to izlaz ka Rumi, izlaz ka Manđelosu i izlaz ka Laćarku. Ove zone su takođe putevi koji vode ka industrijskim zonama, odnosno ka zonama atrakcije biciklističkih putovanja.

Pored postavljenih saobraćajnih znakova, vođeni idejom da biciklisti, ali i svi drugi učesnici u saobraćaju prepoznaju površinu isključivo namenjenu biciklističkom saobraćaju, crvenom bojom obeležene su sve postojeće staze za bicikliste u gradu.

1

ABES u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica, Gradskom upravom za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove je oformio radnu grupu koja će se u narednom periodu baviti unapređenjem biciklističkog saobraćaja u našem gradu.

“Grad Sremska Mitrovica je doneo odluku da u okviru opsežne akcije zaštite najugroženijih učesnika u saobraćaju , kao što su deca i biciklisti krene sa realizacijom projekata na povećanju njihove bezbednosti. U prethodnom periodu smo uradili dosta infrastrukturnih objekata na samim saobraćajnicama ispred škola, obeležavali smo pešačke prelaze, postavljali zaštitne ograde, kao i svetlosnu i drugu signalizaciju, sve s ciljem zaštite decu u blizini škola”, objašnjava Vladimir Petković, načelnik Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica .
U nastavku Petković je objasnio da pored brige o najmlađim sugrađanima kao jednim od najugroženijih učesnika o saobraćaju velika pažnja treba da se usmeri i na bicikliste koji čine još jednu kategoriju ugorženih učesnika u saobraćaju.

4

“Doneli smo odluku da treba da krenemo u realizaciju projekata obeležavanja biciklističkih staza i podizanja svesti učesnika u saobraćaju, ali najvažniji i najveći projekat svakako biće izgradnja biciklističkih staza u gradu. Trenutno se u Javnom preduzeću “Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica” priprema tehnička dokumentacija, odnosno opis i struktura radova za projektovanje samih sobraćajnica – biciklističkih staza. Planiramo da narednih godina kompletnu Mitrovicu pokrijemo biciklističkim stazama, odnosno da najprometnije saobraćajnice na kojima preti najveća opsnost za bicikliste uredimo na pravi način, a to je svakako deonica od Palate pravde do Rumske Malte, kao i ceo Laćarak”, rekao je Petković.

On je dodao da je plan da tamo gde nema prostora za postavljanje biciklističke staze da se uradi spajanje sa pešačkom stazom, odnosno da te staze budu pešačko – biciklističe staze, a tamo gde ima prostora da se urade prave biciklističke stazu u oba smera.

biciklisticka staza

Miroslav Jovanović, predsednik Asocijacije za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica objasnio je da je glavni cilj formiranja radne grupe pravljenje biciklističkih staza, ali i realizacija što većeg broja projekata i kampanja kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

“Primarni cilj ove kampanje, kampanje “Osvesti se, osvetli se!” jeste da uputi bicikliste na to da je neophodno da budu osvetljeni, a krajnji cilj je da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti. Kampanja će se sprovoditi u nekoliko etapa, prva etapa i ono što je već urađeno jeste postavljanje deset nestandardnih saobraćajnih znakova i to dve vrste znakova, od kojih jedan ima poruku „Pažnja!!! Pazi na bicikliste!“ i upućen je vozačima motornih vozila kako bi ih obavestiio da na toj deonici puta postoji povećan broj biciklista, dok je poruka na drugom znaku „Osvetli se“ upućena direktno biciklistima i poručuje im da treba da budu osvetljeni, što je u suštini i njihova zakonska obaveza“, rekao je Jovanović.

U okviru kampanje “Osvesti se, osvetli se!” ABES će, kao još jednu od etapa u kampanji, u saradnji sa Saobraćajnom policijom Grada Sremska Mitrovica deliti pakete prednjih i zadnjih svetala biciklistima u gradu.

U petogodišnjem periodu od 2010 do 2014. godine na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ukupno se dogodilo 1468 saobraćajnih nezgoda. Vozači bicikala učetvovali su u 173 nezgode, odnosno 11,78% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači bicikala dogodilo se 166 nezgoda sa nastradalim licima što je 24,37 % od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. U strukturi saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima 7 lica je izgubilo život, 33 lica zadobilo teške telesne povrede i 132 lica lake telesne povrede. Procenat učešća poginulih biciklista je 17,07%, teško povređenih 16,83% i 23,40 % lako povređenih vozača bicikala u ukupnom broju poginulih i povređenih lica. (Informacije ABES)

Možda Vam se svidi i