Sremska Mitrovica – Lokalni budžetski forum – javna rasprava o budžetu za 2016. godinu, biće održan u ponedeljak 21. decembra sa početkom u 11:00 časova u sali 3, Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici.

Iz lokalne samouprave pozivaju sve građane da prisustvuju raspravi i svojim pitanjima, komentarima i sugestijama doprinesu kvalitetu diskusije, a zaključci sa ovog događaja pomoći će odbornicima prilikom donošenja konačne odluke o budžetu za 2016. godinu. Javna rasprava je namenjena svim zainteresovanim građanima, predstavnicima biznis zajednice i medija, a posebno predstavnicima udruženja građana koji se pozivaju da kritički prate realizaciju budžeta u narednoj godini. Prisutnima će se obratiti načelnik Gradske uprave za budžet i finansije Duško Šarošković.

budzet ebranicevocom
Foto: ebranicevo.com

Po uzoru na mnoge razvijene lokalne zajednice, ove jeseni stanovnici Sremske Mitrovice imaju priliku da utiču na trošenje novca iz budžeta svoje opštine za 2016. godinu! Kroz organizaciju ankete Mitrovčani su mogli direktno da predlažu kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta, a putem glasanja i da odlučuju za onaj projekat koji je prema njihovom mišljenju od najveće važnosti za grad.
Glasanje u Sremskoj Mitrovici organizovano je u periodu od 26. novembra do 04. decembra u Gradskom uslužnom centru. U akciji je učestvovalo više od 500 građana, a od 5 predloga, najviše glasova je dobio drugi predlog, izgradnja azila za pse sa 272 glasa.

Na Lokalnom budžetskom forumu građani će imati priliku da se upoznaju i sa ostalim aktivnostima u okviru programa Participativno budžetiranje kao i sa nacrtom budžeta grada za 2016. godinu. Biće predstavljeni prihodi našeg grada, kao i planirani rashodi za iduću godinu, a obrazložini će biti i razvojni projekti koji su ušli u budžet i druge budžetske stavke.

Ovu akciju sprovode Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija) i NALED u saradnji sa gradom Sremska Mitrovica u okviru projekta Participativno budžetiranje. Uvođenjem prakse učešća građana u proces donošenja odluke o lokalnim budžetima, ovaj projekat za cilj ima da ojača ulogu koju mediji, civilni sektor, predstavnici lokalnih biznisa i građani imaju u demokratskim procesima na lokalu i da ojača kredibilitet odluka javne administracije.. Projekat je podržala Evropska unija u okviru IPA programa „Podrška civilnom društvu 2013“.

Možda Vam se svidi i