Mitrovčani padaju u nevest od vrućine

Sremska Mitrovica – Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje da se na području Srbije u utorak, 07. i sredu, 08. jula očekuje veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni.

Sunčano i toplo biće u čitavoj Srbiji, pa i u Sremskoj Mitrovici, i najavljena temperatura za danas je 36, a za sredu, 08. jul najavljeno je 39 stepeni.

Uzimanje tečnosti, lagana ishrana, adekvatna odeća, izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, izbegavanje alkohola, tuširanje, rashlađovanje i zaštita od sunca, saveti su mitrovačkih lekara povodom visokih temperatura.

Dežurni lekari iz Službe hitne pomoći u Sremskoj Mitrovici su tokom protekla 24 sata obavili veći broj pregleda nego inače i kako kažu, pomoć su najviše tražili hronični bolesnici ali i Mitrovčani koji rade u neadekvatnim uslovima, bez klima uređaja.

“Nažalost, juče smo izlazili na teren više nego što je to uobičajeno, jer su ljudi koji rade u jednoj fabrici u Sremskoj Mitrovici bukvalno padali u nesvest od vrućine”, rekla je dežurna doktorka, dodajući da ovo nije prvi put da se susreću sa ovakvim problemom kao i to da su su uslovi u pojedinim mitrovačkim fabrikama neprilagođeni za rad u ovakvim vremenskim uslovima.

Fabrika iz koje je Službi hitne pomoći u Sremskoj Mitrovici stiglo najviše poziva je “Eurocajt”. Kako bi proverili zbog čega je to tako kontaktirali smo ovu mitrovačku fabriku. Bisa Benković ispred “Eurocajta” objasnila je da u fabrici postoje klima urađaji, ali da njihov broj nije dovoljan i da je svakom radniku obezbeđen i ventilator, međutim pojedinim radnicima ni to nije pomoglo tokom rada na visokim temperaturama koje su bile tokom jučerašnjeg dana, tako da im je ukazana medicinska pomoć.

Vlada Srbije je još 2007. godine dala preporuku da se, ukoliko je temperatura vazduha iznad 36 stepeni, u periodu između 11 i 16 časova, na otvorenom prostoru, ako to proces rada dozvoljava, ne radi. Uprkos ovoj preporuci, mitrovačke fabrike radiće uobičajno radno vreme.

Uz savet da bez preke potrebe ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana, od 11:00 do 16:00 časova, dežurni lekari apeluju na građane da unose dovoljnu količinu tečnosti i da se od sunca zaštite laganom odećom i kapom.

You May Also Like