Sremska Mitrovica – Mitrovačka gimnazija je ove godine uključena u projekat nevladine volonterske organizacije AFS Interkultura i tim povodom narednih dana biće domaćin učenicima iz inostranstva, koji će u okviru programa razmene provesti godinu dana u nekoliko gradova u Srbiji.

Kako je za radio Ozon rekla Mirjana Đorđević, direktor Mitrovačke gimnazije, učenici ove škole će imati priliku da u periodu od 24. do 27. septembra ugoste decu iz Italije, Belgije, Rusije i Turske.

„Tokom posete učenici će se kroz druženje sa našim đacima, upoznati sa našim gradom, njegovim istorijatom i znamenitostima, kao i Mitrovačkom gimnazijom, u kojoj će boraviti na nekoliko časova“, rekla je Đorđević.

Ona je dodala i da će u okviru AFS programa razmene Mitrovačku gimnaziju tokom cele godine pohađati učenica sa Tajlanda, Ern, kojoj je gostoprimstvo pružila Tijana Berežni i odeljenje bilingvalnog smera IIB.

gimnazija

Interkulturu su 2008. godine osnovali ljudi koji su osamdesetih godina i sami učestvovali u AFS programima razmene. Ovi programi su postojali u Jugoslaviji u okviru tadašnjeg Karavana, Biroa za međunarodnu razmenu omladine i studenata, od 1966. do 1992., kada su se zbog nesrećnih događaja u regionu ugasili, navodi se na sajtu udruženja Interkultura.

U periodu od 1966. do 1992. u ovim programima je učestvovalo oko 800 omladinaca iz Jugoslavije, dok je oko 600 mladih iz stranih zemalja bilo na godišnjim ili kraćim programima razmene u Jugoslaviji.

Zahvaljujući saradnji koja je razvijena sa svetskom mrežom AFS, od 2008. godine iz Srbije je na godišnje i tromesečne programe razmene otišlo 48 učenika, a u Srbiji je boravilo 35 stranih učenika na razmeni.

Pored godišnjih i tromesečnih razmena učenika, Interkultura redovno organizuje i razmene odeljenja, u kojima je do sad učestvovalo preko 100 učenika iz cele Srbije.

Sve programe razmene koje organizuje Interkultura zvanično podržavaju Ministarstvo prosvete i Ministarstvo spoljnih poslova republike Srbije.

Možda Vam se svidi i