Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, održana je 4. godišnja škola akušerske anestezije, koju su zajednički organizovali Sekcija za anesteziju i intenzivnu terapiju Društva lekara Vojvodine-Srpskog lekarskog društva, Sekcija za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva, Srpski aktiv akušerskih anesteziologa i Udruženje Kibele sa Mejla (SAD).

Domaćin ovog velikog stručnog skupa bila je Služba za anesteziju, reanimatologiju i intenzivnu negu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, a aktuelne teme iz ove oblasti kroz stručna predavanja izložili su anesteziolozi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Sremske Mitrovice, kao i gosti iz Sjedinjenih američkih država.

Na ovom stručnom skupu, svoje radove predstavile su i doktorke mitrovačke bolnice Prim. dr Mirjana Kendrišić (tema: Kako informisati porodilje o mogućnostima analgezije u porođaju) i dr Nataša Paldrmić (tema: Relativne kontraindikacije za regionalnu anesteziju u akušerstvu).

anestezija, naslovna

„Ovo je veliki dan za srpsku anesteziju, pre svega zbog učešća eminentnih predavača iz Amerike, Beograda, Novog Sada, Niša i Sremske Mitrovice, sa osnovnom idejom razmene iskustava o primeni anestezije za bezbolni porođaj i carski rez. Problem u Srbiji je što se veliki broj carskih rezova radi u totalnoj anesteziji, što odavno nije svetski trend, dok je primena spinalne i epiduralne anestezije kod porođaja u mitrovačkoj bolnici dugi niz godina, uspešna praksa sa odličnim rezultatima. Ovaj stručni skup daće odgovor na pitanje kako dalje u smislu unapređenja anestezije u bolnicama i kliničkim centrima u zemlji“, rekla je Prim. dr Mirjana Kendrišić, inače predstavnik Evrope u svetskoj asocijaciji za akušersku anesteziju.

„Višegodišnja saradnja sa mitrovačkom bolnicom i doktorkom Mirjanom Kendrišić, odavno daje dobre rezultate i ono što danas rade vaši anestezilozi, rade i anesteziolozi u Americi. Ovaj skup je prilika da se pokažu novine i način njihove primene u praksi u Srbiji. Lekari u Srbiji su izuzetno talentovani i vredni, ali oprema i tehnika koju imamo mi u Americi daleko je bolja od one koja se ovde koristi. Bez obzira na tu činjenicu, mitrovačka bolnica ima mogućnost da na najbolji mogući način omogući pacijentkinjama izuzetno visok nivo primene regionalnih anestezija. Mi smo na ovom stručnom sastanku pokušali da kolegama iz Srbije prenesemo naša znanja i iskustva“, naglasio je Doc.dr Ivan Veličković (Bruklin, Nju Jork, SAD).

anestezija (1)

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica, Prim. dr Miroslav Kendrišić, izrazio je zadovoljstvo što je Služba za anesteziju domaćin ovako značajnog i velikog stručnog skupa sa preko 200 učesnika iz zemlje, regiona i sveta, a posebno što je naša bolnica prepoznatljiva kao vodeća u Srbiji u primeni regionalne anestezije u akušerstvu.

„Primena regionalne anestezije počela je pre 25 godina u mitrovačkoj bolnici i s ponosom možemo da kažemo da smo pioniri u toj oblasti. Danas je primena tih anestezija kod porođaja rutina i preko 90% porođaja se uradi na ovaj način, što je evropski i svetski standard. Poređenja radi, taj prosek u Srbiji je 30%. Prisustvo profesora i predavača sa 4 univerziteta iz Amerike potvrda je visokog mišljenja koje svetski stručnjaci imaju o našoj anesteziji. Primena spinalne i epiduralne anestezije kod porođaja postoji još u Kliničkoim centrima u Beogradu i Novom Sadu, a nadam se da će uskoro postati trend i u drugim opštim bolnicama“, naglasio je dr Kendrišić.

Možda Vam se svidi i