Srbija – Lečenje kanabisom moglo bi da bude omogućeno i u Srbiji ukoliko Ministarstvo zdravlja usvoji zahtev Udruženja „Lekalizacija Srbije“, kojim se traži izmena Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Oboleli od različitih teških bolesti poslednjih godina predlagali su legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u nekoliko navrata, a potpredsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“ i direktor bolnice „Sveti Sava“ Milan Savić kaže za Tanjug da bi medicinski oblici kanabisa mogli dovesti do olakšavanja tegoba kod većeg broja pacijenata.

„Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima“, kaže Savić. Prema njegovim rečima, pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe nije ultimativno pitanje srpskog zdravstva jer postoji iskustvo velikog broja zemalja EU, SAD, Kanade, Izraela i drugih, koje više godina unazad imaju legalnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

marihuana izvordiabetatackanet Foto: diabeta.net

„To je i bio osnovni motiv ove inicijative, da se isto to omogući i pacijentima u Srbiji“, ističe Savić. Dodaje da su u obrazloženju zahteva navedene osnovne činjenice o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i kako je to regulisano u zemljama koje već primenjuju lekove na baz kanabisa.

„Definisane su indikacije simptomatskog lečenja kancerskog i drugog bola, terapija mučnine i povraćanja koje se javljaju kao posledica hemioterapije, terapija teškog poremećaja apetita kod različitih stanja a najčešće kod HIV-a kao i terapija mišićnog spazma kod mulltiple skleroze“, kaže Savić. On je dodao da očekuje da će u Radnu grupu Ministarstva zdravlja biti uključen i neko iz Udruženja kako bi se donelo najbolje rešenje.

„Koje će ono biti i kada bi se predlog izmene zakona mogao naći u skupštini teško je pretpostaviti“, rekao je Savić. U Ministarstvu zdravlja Tanjugu je rečeno da će početkom naredne nedelje biti formirana radna grupa u koju će biti uključeni i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i poljoprivrede, a koja će se baviti tim problemom. Ministar Zlatibor Lončar ranije je izjavio da to ministarstvo neće praviti problem da se u medicinu uvede sve što daje rezultate, pa ni za kanabis.

„Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta, ali ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da građane upoznamo o čemu se tu radi“, rekao je Lončar.

U svetu su do sada sprovođene studije koje su ispitivale potencijalnu korist u terapiji različitih stanja, uključujući hronična kožna oboljenja, slabost i gubitak telesne težine koji su u vezi sa karcinomom, hronični bol, Hantingtonova bolest, poremećaji sna, bolesti oka, multipla skleroza i shizofrenija.

U toku su klinička ispitivanja koje bi dovela do naučnih dokaza o upotrebi marihuane kod amiotrofične lateralne skleroze, atopijskog dermatitisa, povreda mozga, demencije, poremećaja ishrane, epilepsije, glaukoma, Hantingtonove bolesti, neuromuskularnih poremećaja, reumatoidnog artritisa, shizofrenije, poremećaja sna i Turetovog sindorma.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kažu da do danas nije podnet nijedan zahtev za registraciju leka koji sadrži kanabis, i poručuju da upotreba te supstance u medicinske svrhe ne znači i njenu potpunu legalizaciju .Lekovi koji su u pojedinim zemljama registrovani i komercijalno dostupni a koji sadrže kanabinoide bilo biljnog ili sintetskog porekla su Marinol, Cesamet i Sativex, koji su registrovani isključivo za upotrebu kod odraslih.

„Ukoliko se bilo koji nosilac dozvole za lek odluči da i u Srbiji registruje neki od tri navedena leka Agencija će dostavljeni zahtev razmotriti i potencijalno izdati dozvolu za lek, a koja podrazumeva da je dokazan kvalitet, efikasnost i bezbednost primene leka u određenim indikacijama i određenom doziranju i načinu primene leka“, kaže Tucović.

Izvor: Tanjug

Možda Vam se svidi i