Sremska Mitrovica – U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ trenutno se održava Međunarodni kamp Kraljevskih izviđača, a u narednih nekoliko dana počeće i treća po redu likovna kolonija „ZART 2015“.

Međunarodni kamp Kraljevskih izviđača Rozal Rangers koji postoji 50 godina u više od 200 država sveta u SPC „Zasavica“ održava se od 17. do 22. avgusta. Kamp je namenjen deci, uzrasta od 9 do 17 godina. Učesnici kampa su iz nekoliko zemalja, pa tako pored dece iz Srbije učestvuju i deca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske i Nemačke. Kamp ima ukupno 90 učesnika, a starešina je nacionalni komandir Beređi Dušan.

Cilj Kraljevskog kampa je višestruk i uperen je ka probijanju barijera:
– Naučiti decu da komuniciraju sa mladima iz drugih zemalja i smanjiti njihove predrasude
– Usmeriti decu ka oravku u prirodi i zdravim vrednostima. Barem na kratko ih odvojiti od tehnologije i naučiti da je boravak u prirodi ne samo moguć, nego i zabavan
– Kroz naše aktivnosti učimo ih samostalnosti, spremnosti da se prilagode situaciji, da spreme jelo, održavaju higijenu kampa.

Zasavica_iz_vazduha

Likovna kolonija „ZART 2015“ u organizaciji istoričara umetnosti Sofije Ljubičić i Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ održaće se od 21. do 26. avgusta u Vizitorskom centru Rezervata „Zasavica“ uz učešće sedam likovnih umetnika iz Srbije.

Možda Vam se svidi i