Srbija – Advokatura Srbije danas odlučuje da li će i kada prekinuti protest koji traje od 17. septembra prošle godine, odnosno da li su izmene propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde, kao i izmene poreskih propisa dovoljne da se advokati vrate u sudnice.

Treći zahtev advokature – smena ministra pravde, kako je ranije saopšteno, ostaje, ali nije neophodan uslov za prekid protesta.

Odluka će biti doneta na Skupštini Advokatske komore Srbije (AKS) u Domu sindikata, na kojoj će glasati delegati iz svih regionalnih komora. Prethodno će se održati i Konferencija advokata Srbije koja predstavlja širi organ od Skupštine AKS.

advokat

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević ranije je rekao da očekuje da će Skupština AKS doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Parlamentu Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.

Takođe, advokatura je tražila da joj se do danas dostavi autentično tumačenje Ministarstva finansija o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.

Stručni tim AKS i Ministarstva pravde prekjuče završio tehničke ispravke i doterivanje predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži Vladi, a ona da prosledi u skupštinsku proceduru.

Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. septembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

izvor:RTV

Možda Vam se svidi i