Sremska Mitrovica – Koncert Ansambla „Renesans“, pod nazivom „Muzika Mediterana – srednji vek“, biće odžan u sredu 21. oktobra sa početkom u 18:00 časova, u svečanoj sali Srpskog doma.

Organizator koncerta je Centar za kulturu „Sirmiumart“, a održаvanje koncerta pomoglo je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije. Ulaz je slobodan.

PLAKAT (3)

„Renesans“ je danas, na području čitave Evrope, najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku. Tokom proteklih četrdeset pet godina održao je preko tri hiljade koncerata širom sveta i učestvovao na brojnim festivalima. Članovi ansambla, odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, razvili su bogat repertoar, koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda. Dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu.

Koncert „Muzika Mediterana“ se realizuje u okviru istoimenog projekta, nastalog na osnovu istraživanja muzike mediteranskih zemalja, čijem krugu pripada i kulturna tradicija Srba i naroda koji danas u Srbiji žive. Cilj je da se publici pruži saznanje o muzici srednjeg veka, koja čini glavnu struju istorije evropske muzike.

Program Muzika Mediterana uključuje pesme provansalskih trubadura (12. i 13. vek), francuske igre (13. vek), pesme iz španskog zbornika Cantigas de Santa Maria (nastao u 13. veku, na dvoru španskog kralja Alfonsa X, oca španske književnosti, pisan na galicijsko-portugalskom jeziku) i pesme i igre Ars nove (14. vek) sa područja današnje Italije.

Možda Vam se svidi i