Juče u Mađarsku ušlo skoro 10 000 ilegalaca

Tokom jučerašnjeg dana u Mađarskoj je registrovano 9.380 ilegalnih prelazaka, podneto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

Horgos-2

Na graničnom prelazu “Horgoš 2” jutros je veliki broj izbeglica koji od zatvaranja granice pola sata posle ponoći čekaju da uđu u Mađarsku, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

 

 

Lokalnim putevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbeglice, koje su uspele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na železničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstatnto ukrcavaju izbeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Kod Heđešhaloma, preko zelene granice, juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbeglica, dok je jutros, pratnji policije, stiglo vozom još oko 1.500 izbeglica, a očekuje se dolazak još jednog voza.

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vreme, sa druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste broj izbeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno stroži zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje ograde, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica – Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Izvor N1

You May Also Like