Jazz & Blues Spring Fest

Sremska Mitrovica – Jubilarni, 10. po redu Jazz & Blues Spring Fest održan je proteklog vikenda u amfiteatru gradskog parka u Sremkoj Mitrovici. U okviru festival održana je i promocija knjige “Isceljujuća moć bluza”, autora Tibora Nađa.

“Za razliku od mnogih festival koji su negovali i prmovisali ovu vrstu muzike, a koji su se ugasili Jazz & Blues Spring Fest u Sremskoj Mitrovici prkosi godinama i održava se već po deseti put, zbog toga naš grad treba da bude ponosna na ovaj festival i da mu posveti posebnu pažnju”, rekao je Petar Samardžić direktor Centra za kulturu „Sirmiumart“.

©Predrag Martinovic photography, All Rights Reserved

Za nastanak i sam opstanak festivala ključnu ulogu imao je mitrovački lokalni sastav, The Gamblers, posebno njihov frontmen Marin Balenović koji je ujedno imao ulogu selektora i urednika festivala.
Balenović se potrudio da ove godine mitrovačka publika čuje zaista dobre izvođače tako da su na festival pored The Gamblersa nastupili i Delta Blues Gang iz hrvatskog grada Pule i Serbian Jazz, Bre iz Beograda.

2©Predrag Martinovic photography, All Rights Reserved

Foto: ©Predrag Martinovic photography, All Rights Reserved

“Jazz i blues su nastali pre 100 godina i privlačili veliku publiku, što danas nije slučaj, međutim ona prefinjena manjina koja sluša ovu vrstu muziku imala je zaista priliku da uživa u festivalu. Grad Sremska Mitrovica jeste pokrovitelj ovog festival koji koji nas dosta lepo predstavlja na muzičkoj i kulturnoj mapi Srbije”, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

20150425_195210

Nezavisno drugo i prošireno izdanje knjige “Isceljiteljska moć bliza”, autora Tibora Nađa, nakon promocije i predstavljanja novosadskoj publici, u okviru Jazz & Blues Spring Festa predstavljena je i Mitrovčanima. Knjiga na mađarskom jeziku izdata je 2008. godine, a nezavisno drugo izdanje izdato je pre dva meseca.

Knjiga je svojevrstan udžbenik bluza koja se bavi istorijom bluza od robovlasničkog doba do šezdesetih godina prošlog veka sa osvrtom na glavne pravce i predstavnike tih pravaca.

SM Jazz/Blues Spring Fest osnovan je 2006. godine pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Danas je prepoznatljiv muzički događaj i jedan od vodećih kulturnih događaja u Sremskoj Mitrovici.

You May Also Like