I Mitrovčani u filmu o HIV – u

Sremska Mitrovica/Pećinci – Jedina omladinska organizacija u opštini Pećinci privodi kraju realizaciju omladinskog projekta „Informiši se o HIV-u – promovisanje zdravih i bezbednih stilova života među mladima u sremskom okrugu (opština Pećinci)“ čija je realizacija počela polovinom avgusta.

Projekat koji sprovode članovi Udruženja mladih aktivista Pećinci odnosi se na snimanje eduktivno – preventivnog filma o ovoj bolesti sa ciljem informisanja i edukacije mladih u Sremu o pomenutoj bolesti, kao i promovisanja zdravih i bezbednih stilova života.

Film simbolično nosi naziv HIV I JA, a snima se prema scenariju Slobodana Stankovića iz Pećinaca, dok režiju potpisuje Aleksander Bako iz Stara Pazove.

mladi hiv rtv
Foto: RTV

Projekat su finansijski podržali lokalna samouprava opštine Pećinci i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u okviru kampanje „Mladi su zakon“ u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom i Novosadskim humanitarnim centrom. Posebnu podršku pri realizaciji projekta pružio je Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, dok je tehničku podršku prižio pećinački Kulturni centar. Inače ovo je jedini omladinski projekat u Sremu koji se ove godine sprovodi u okviru kampanje „Mladi su zakon 2015“.
Predsednik pećinačke omladinske organizacije i koordinator projekta Slobodan Stanković kaže da je sam projekat značajan iz više razloga.

„U projekat smo uključili mlade iz celog Srema, pa tako imamo glumce iz sremskih opština: Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Iriga i Pećinaca. Takođe, u sam projekat smo kao zdravstvenog radnika uključili i prvu damu opštine Pećinci, dr Dubravku Kovačević Subotički, ali i predstavnike Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici. Snima se na svim lokacijama u Sremu, a planirano je da edukativni film bude prikazivan po svim školama u Sremu, Kulturnim centrima i Kancelarijama za mlade.“

Premijera filma planirana je za petak, 30. oktobar u 20 časova, u sali Kulturnog centra Pećinci, a istog dana biće organizovana i akcija besplatnog testiranja na HIV za sve zainteresovane koju će sprovesti Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.

You May Also Like