Maloprodajni lanac Merkator i slovenačka prehrambena industrija, koja je u bivšoj zajedničkoj državi bila najprepoznatljivija po markama „droga“, „kolinska“, „radenska“, „fruktal, „alpsko mleko“, više nije u slovenačkim rukama, izveštava RTV Slovenije.

mercator

20150323134230_295599

„Neefikasna poslovna politika, nerazumno zaduživanje, nesposobni menedžeri su je gurnuli u strane ruke, odnosno u ruke nekadašnje ‘južne braće’, za koje smo smatrali da su poslovno daleko za nama. Za najuspešnije pri preuzimanjima su se pokazali Hrvati“, preneo je danas regionalni portal Seebiz izveštaj ljubljanske televizije.

U slovenačkoj javnosti najviše je odjeknulo prošlogodišnje preuzimanje Merkatora od Agrokora, a prodaja Droge Kolinske Atlantik Grupi 2010. godine bio je, kako se navodi, zapravo početak kraja.

U međuvremenu je usledila kupovina Ljubljanskih mlekarni od Dukata, koji je u vlasništvu francuskog Laktalisa, a sprema se preuzimanje ljubljanskog Žita, koga treba da kupi Podravka iz Koprivnice.

Kako vlasništvo Agrokora utiče na poslovanje Merkatora još nije poznato, budući da je od preuzimanja prošlo malo vremena, a Agrokor je kod objavljivanja finansijskih rezultata dosta zatvoreno društvo.

Možda Vam se svidi i