Sremska Mitrovica – Jednodnevna radionica na temu uključivanja građana u budžetski proces biće održana u ponedeljak, 22. juna, tačno u podne u sali broj IV Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane građane, predstavnike udruženja građana, medija i biznis zajednice.

Na ovom događaju biće predstavljen projekat Participativno budžetiranje, koji zajedno sprovode BIRN i NALED uz podršku uprave grada Sremska Mitrovica.

parking-sremska-mitrovica-mlad-grad

Neke od tema radionice su kako povećati transparentnost budžetskog procesa, kako povećati nivo znanja građana o budžetskom procesu, kako uključiti građane u proces i kako povezati građane, upravu, poslovni sektor i medije.

Proces učešća građana u odlučivanju o budžetu jedne zajednice podrazumeva udruživanje svih aktera, koji mogu doprineti što kvalitetnijoj i transparentnijoj raspodeli javnog novca.

Uprava GradaSremska Mitrovica prepoznala je značaj ove inicijative i odlučila da u gradski budžet za 2016. godinu uvrsti prioritete onako kako ih vide građani.

BIRN Srbija i NALED u saradnji sa gradskom upravom Sremske Mitrovice, od januara 2015. godine sprovode projekat „Participativno budžetiranje“ (PB), koji podrazumeva uključivanje građana, privrede, medija i drugih zainteresovanih strana u budžetski proces.

Cilj projekta je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i promocija opština i gradova, ka odobrih mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija.

Možda Vam se svidi i