Pravovremenim reagovanjem carinika iz Sremske Mitrovice sprečen je izvoz 60 tona jabuka s lažnim poreklom u Rusku Federaciju, saopštila je pre nekoliko dana Uprava carina.

Neodgovarajuće skladište jabuka bilo je u Šidu, a celokupna dokumentacija falsifikovana. Tri šlepera jabuka, čija je vrednost procenjena na više od 30.000 evra, nisu ocarinjena u Sremskoj Mitrovici jer su carinici utvrdili da su otkupni listovi, na osnovu kojih se izdaje potvrda o preferencijalnom poreklu, falsifikovani. Ujedno se odmotalo i celokupno klupko prevare u kojoj i proizvođač i otkupljivač, skladištar i prevoznik poseduju lažnu dokumentaciju. Čak je lažna i adresa skladišta u Šidu jer je u Ulici Svetog Save bb štamparija, a ne skladište i otkupno mesto za jabuke. Zbog toga se u tom sremskom gradu i dalje nagađa ko je zaista bio skladištar i kako je moguće da niko ne zna šta se u toj ulici događalo.

Kompletan predmet preuzelo je Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje pokušava da utvrdi istinu o jabukama lažnog srpskog porekla. Na Tužilaštvu je da utvrdi ko je proizvođač, koja je beogradska firma pokušala da prošvercuje jabuke, ko je skladištar, gde je bila skladištena roba, kao i ko je kupac. Odgovor se očekuje narednih dana.

Foto: zdravejabuke

Foto: zdravejabuke

Računica trgovaca koji prepakuju tuđe jabuke i prodaju ih Rusima je jasna: kilogram tog voća u Poljskoj košta 30 centi, a u Srbiji od 40 do 50. Mnogo jabuka iz Poljske je uvezeno u našu zemlju, kažu voćari koji svoj posao obavljaju po slovu zakona i kojima su poljske jabuke konkurencija i na našem i na ruskom tržištu.

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i