Sremska Mitrovica – U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 3. novembra do 16. decembra, u 15 gradova i opština u Srbiji održaće se edukativni karavan sa cljem promocije Zakona o predžetvenom finansiranju. U Sremskoj Mitrovici radionica u okviru karavana održaće se u sali IV sremskomitrovačke Gradske kuće u ponedeljak, 14. decembra od 10:15 časova.

Pozivaju se svi poljoprivrednici da budu učesnik u radionici na kojoj će grupa eskperata sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za privredne registre i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) budućim korisnicima približiti kako Zakon o predžetvenom finansiranju funkcioniše u praksi.

setva-sejanje-traktor-jesen-jesenja-zemlja-oranje-drljanje-oranica-njiva-poljoprivreda-beta-dragan-gojic_660x330

Imajući u vidu da je za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje od suštinske važnosti finansijsko tržište u poljoprivredi i u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je izradilo Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji je usvojen u novembru 2014. godine. Ovaj Zakon, takođe poznat i kao Zakon o predžetvenom finansiranju, stupio je na snagu 1. juna ove godine.

Zakon o predžetvenom finansiranju, koji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izradilo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji, a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje. Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke ali i industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi. Ugovori o finansiranju proizvodnje registruju se u Agenciji za privredne registre, u skladu sa propisanom procedurom.

Više informacija o karavanu možete pronaći na sajtu pzf.rs.

Možda Vam se svidi i