Sremska Mitrovica – U Regionalnoj privrednoj komori Sremska Mitrovica danas je održana deseta po redu edukativna radionica „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“, koje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija-Upravom carina, a uz logističku podršku kompanije DHL International Beograd, organizuje ove jeseni širom Srbije.

„Radionice „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“ se održavaju u kontinuitetu od oktobra do decembra 2015. godine sa ciljem podizanja efikasnosti i konkurentnosti domaće privrede, sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i pružanja podrške malim i srednjim privrednim društvima. Na radionicama predstavnici Privredne komore Srbije predstavljaju paket usluga Privredne komore koji podrazumeva pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku pri izlasku na međunarodno tržište, podršku pri apliciranju za fondove i programe Evropske Unije. Takođe predstavnici PKS predstavljaju novi veb portal poslovanje.rs na kome se nalaze brojne informacije o raspoloživim izvorima finansiranja, bazama potencijalnih poslovnih partnera, informacije o CE znaku, Forumu privrede o propisima kao i Biznis Info Servis – informativni servis PKS koji u roku od 48 sati obezbeđuje informacije potrebne za dnevno poslovanje“, rekla je Olivera Kominac, svetnik u Centru za edukaciju Prvredne komore Srbije.

Kominac je dodala da su učensici na radionicama su imali priliku i da dobiju detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema kao i informacije o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja.

IMG_1507

Savetnik u Sektoru za razvoj MSPP u Ministarstvu privrede, Milica Zatezalo, mnogobrojnim preduzetnicima koji su prisustvovali radionici predstavila je mere finansijske podrške sektoru MSPP, sa naglaskom na Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini. Predstavljene mere imaju za cilj jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje njihovog poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu. Pored toga, predstavljen je i Program standardizovanog seta usluga za MSPP u 2015. godini, a privrednici su upoznati i sa osnovnim ciljevima i merama podrške Sektoru MSPP u okviru nedavno usvojene Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti kao i ostalim programima finansijske podrške MSPP u 2015. godini.

„Ove radionice su dobra prilika da Ministarstvo privrede predstavi svoje aktivnosti koje je imalo tokom 2015. godine, ali i planove za 2016. godinu. Ono što je svima interesantno je novi program za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme koji je trenutno u toku. Javni poziv je otvoren 16. bovembr, a trajaće do utroška sredstava, tako da svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća mogu da se prijave“, rekla je Zatezalo i dodala da sve informacije o ovom i drugim Javnim pozivima mogu da se nađu na sajtu Ministarstva privrede.

„Uprava carine je u ovim radionicama prepoznala priliku da malim i srednjim preduzećima približi pojednostavljene carinske procedure koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednih subjekata. Pored posjednostavljenih procedura na radionici je bilo govora i o način funkcionisanja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)“, rekao je Vladimir Ilić iz Uprave carine, Odseka za pojednostavljene carinske procedure.
On je dodao da je radionica dobra prilika da predstavi brošuru Srpska carina u susret privredi koju je izdala Uprava carine i koja treba da informiše privrednike o najvažnijim zakonskim propisima i carinskim procedurama.

pp

Na ukupno deset do sada održanih radionica, u Kruševcu, Subotici, Užicu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Valjevu i današnjoj u Sremskoj Mitrovici, više od 500 privrednika, predstavnika malih i srednjih preduzeća, bilo je u prilici da se od predstavnika PKS i nadležnih ministarstva detaljno upozna sa merama države kojima mogu unaprediti svoje poslovanje. Na svim održanim radionicama posebnu pažnju privukao je deo posvećen pitanjima, komentarima i sugestijama prisutnih preduzetnika na predstavljene mere. Razvoj domaće privrede može se očekivati jedino u sinergiji svih nadležnih institucija i samih privrednika, stoga je ovakav vid komunikacije i razmene informacija, iskustava i primera iz svakodnevnih aktivnosti preduzetnika, odlična prilika za unapređenje poslovnog ambijenta, podizanje konkurentnosti i efikasnosti domaće privrede. Upravo to i jeste cilj edukativnih radionica PKS.

Naredna, jedanaesta radionica „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“ biće održana 10. decembra u Somboru.

12358398_1646384825614460_1720598937_n

Možda Vam se svidi i