Sremska Mitrovica – Mitrovačka atletičarka, bacačica diska, Dragana Tomašević i njen dugogogodišnji trener, Danilo Krtinić otputovaće danas u Peking na Svestko prvenstvo u atletici za seniore. Tim povodom za njih je organizovan prijem u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Prijem su organizovali načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Ilija Nedić i zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković koji su pre svega Dragani i Danilu poželeli srećan put, a zatim se složili da je već sam po sebi odlazak u Peking izvanredan uspeh kako za Draganu i njenog trenera, tako i za sam grad Sremsku Mitrovicu.

Dragana Tomašević je jedan od četiri srpska atletičara koji su ove godine ispunili normu i obezbedili sebi učešće na Svetskom prvenstvu u Pekingu koje će se održati od 22. do 30. avgusta.

TOMASEVIC

„Jako sam uzbuđena zbog odlaska u Peking. Ovo je moje šesto učešće na Svetskim prvenstvima od 2005. godine kada sam nastupila u Helsinkiju, pa do sada. Što se tiče rezultata, nezahvalno je bilo šta predviđati unapred s obzirom da je velika vremenska razlika, pa će na rezultat dosta uticati kako se aklimatizujem i kako se pripremim tamo“, rekla je Tomašević i za kraj dodala da je u prethodnom periodu dobro i kvalitetno trenirala i da ono što ona svakako očekuje jeste da da svoj maksimum i predstavi svoju zemlju i grad na najbolji mogući način.

Na pitanje kako je raditi sa Draganom odgovor je dala upravo osoba koja je jedna od ključnih za dobre rezultate koje Dragana već godinama ostvaruje, njen trener, Danilo Krtinić.

„ Osnovna karakteristika Dragane jeste da ona nije borac u prvim redovima, da će sama da napada i rešava probleme, kao centafor u timu, Dragana je jedna disciplinovana, uporna, inteligentna osoba koja je uspela da pokaže svima da upornim radom, disciplinom, mogu da se nadoknade neki nedostaci. Rrecimo ona nije visoka 2 metra i nema 100 kilograma, kao što imaju svetske šampionke, ona je najmanja, ali je zato naučila izuzetno tehniku, ima gipkost, brzinu, sposobnost da se pokaže u određenom trenutku na najbolji mogući način“, objasnio je Krtinić.

Dragana Tomaševićeva je pored norme za učešće na Svetskom prvenstvu u Pekingu ove godine ispunila i normu za Olimpijske igre koje će se održati u Rio de Žaneiru 2016. godine, bacivši disk 61,47 metara na Međunarodnom bacačkom mitingu u Mađarskoj održanom početkom avgusta.

„Istorijski uspeh je ostvariti četvrtu normu za Olimpijske igre, posle Atine 2004. godine, Pekinga 2008, Londona 2012. Dragana i ja sledeće godine putujemo u Rio de Žaneiro. To je jedan uspeh za koji je bilo potrebno mnogo vremena, mogo godina truda, ali evo isplatilo se i to godinu dana ranije“, kratko se osvrnuo Krtinić na činjenicu da je Dragana po četvrti put ispunila normu za OI.

Dragana je do sada osvojila preko 20 medalja na različitim takmičenjima, kao što su Univerzijada gde je osvojila tri medalje, Mediteranske igre gde je takoše osvojila tri medalje, i to bronzanu, srtebrnu i zlatnu, deset puta je nastupala na Evropskim i Svetskim prvenstvima, od toga je 5 puta ulazila u veliko finale, osvojila je i četiri medalje na Kupovima Evrope gde je predstavljala Sbiju, tri puta je osvojila medalje na Zimskim kupovima Evrope, preko 10 puta bila je prvak Balkana, a bila je i kapiten reprezentacije Srbije.

Prvi nastup na Svetskom prvenstvu Tomašević će imati u kvalifikacijma 24. avgusta u 3:35 po srpskom vremenu, dok je finale zakazano za 25. avgust u 17:00 ćasova, takođe po srpskom vremenu.

 

Možda Vam se svidi i