Dobra vest za poljoprivrednike: Od juna zakon o predsetvenom finansiranju

Na konferenciji za medije koja je održana juče u Beogradu predstavljen je Zakon o predsetvenom finansiranju poljoprivredne proizvodnje koji stupa na snagu 1. juna ove godine.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danila Golubovića Zakon predstavlja značajnu novinu koji omogućava pravovremeno obezbeđivanje finansijskih sredatava za finansiranje tekuće proizvodnje u poljoprivredi.

Zakon o predsetvenom finansiranju podrazumeva kreditnu sposobnost određenog lica, bez obzira na to da li govorimo o pravnom ili fizičkom licu, na osnovu njegove buduće proizvodnje.

poljomehanizacija1 (1)

To bi u praksi značilo da će neko pravno ili fizičko lice biti kreditno sposobno u određenoj meri, pre nego što zasnuje svoju proizvodnju.
Na primer, ukoliko neko lice seje kukuruz u aprilu, ono je već kreditno sposobno na osnovu budućeg roda tog kukuruza u oktobru tekuće godine. Kredite koji su kratkoročni, a mogu se vraćati u novcu ili proizvodima u momentu njihovog ubiranja odobravaće komercijalne banke, a garancija za pozajmice će biti registrovana poljoprivredna proizvodnja.

Sva sredstva za predsetveno finansiranje obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj i Organizacija Ujedninjenih nacija za hranu i poljoprivredu, a Srbija je za sada prva i jedina zemlja u Evropi koja je uvela ovakav vid pomoći poljoprivrednicima.

You May Also Like