Sremska Mitrovica- Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan.

Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. To su Jerusalimska partijaršija, Srpska pravoslavna crkva, ruska, makedonska, gruzijska crkva i Sveta Gora.

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima (Sveta trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.

Božicno slavlje u crkvama počinje na Badnji dan, i trajaće naredna tri dana. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sveti arhiđakon Stefan, koji je nekim porodicama i krsna slava.

Božić je u Srbiji, zajedno sa Uskrsom, od jula 2001. jednodnevni državni praznik.

Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Božić je poceo da se slavi u Rimu 354. godine, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva sunca, Sol Invictus.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo – badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane.

Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

U pravoslavnim crkvama će se služiti povečerja i paliće se badnjaci.

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“.

Raspored bogosluženja za božićne praznike:

Povodom predstojećih Božičnih praznika u Sabornom hramu Svetog Dimitrija i u hramu Sv. Kirila i Metodija u Sremskoj Mitrovici biće organizovan prigodan program.
U Sabornom hramu Svetog Dimitrija u utorak, 6. januara na Badnji dan služba će biti u 18:00 sati, a potom od 18:30 časova tradicionalno osvećenje i paljenje badnjaka, uz kulturno – umetnički program.
Na prvi dan Božića jutarnja služba će biti u 08:00 časova, luturgija počinje u 09:00 časova.
U hramu SV. Kirila i Metodija na Badnji dan u 16:30 održaće se osvećenje, paljenje i podela badnjaka, odmah nakon toga biće održan prigodan praznični program, a zatim vatromet u 17:00 časova.

Slide1

Možda Vam se svidi i