Sremska Mitrovica – Mitrovačka Biblioteka „Gligorije Vozarović“ danas obeležava dan osnivanja.

srpski-dom-sremska-mitrovica

Dan osnivanja se vezuje za 1886. godinu, kada je u Sremskoj Mitrovici osnivana Srpska građanska čitaonica. Povodom obeležavanja dana osnivanja juče je održana radionica za mlade „Zona dobrih priča“.

Danas u 11 sati, biće održana radionica za osnovce „Moja biblioteka, dok će 5. februara, u 18 sati, biti predstavljen roman „Vitiligo“ Milete Prodanovića, u izdanju „Arhipelaga“.
Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je jedna od najstarijih biblioteka u Sremu. Njeni temelji vezuju se za 1886. godinu, kada je u Sremskoj Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, prva biblioteka u gradu. Krajem XIX i početkom XX veka u gradu su nastajale i druge biblioteke koje su u godinama Prvog i Drugog svetskog rata doživljavale i razaranja i prestanak rada. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, dolazi do objedinjavanja knjižnih fondova u gradu i stvaranja Narodne knjižnice i čitaonice „Prosveta“, koja je imala 2.115 knjiga i bila smeštena u dve prostorije privatne zgrade. Godine koje su sledile označile su sadržajne puteve razvoja nove biblioteke na starim temeljima. Godine 1969. biblioteka ulazi u nove prostorije u centru grada i dobija naziv „Gligorije Vozarević“, po iskrenom ljubitelju knjiga, koričaru, knjigovescu i izdavaču XIX veka Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru, selu kraj Sremske Mitrovice.

Danas Biblioteka po svojoj razvijenosti i funkciji predstavlja jednu od regionalnih biblioteka u bibliotečko-informacionom sistemu Republike Srbije. Prema rešenju Ministarstva za kulturu Biblioteka obavlja matičnu funkciju za biblioteke Srema. Stručni rad Biblioteke odvija se u Odeljenju za matične poslove Odeljenju za nabavku i obradu knjiga, Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja, Zavičajnoj zbirci, Odeljenju za rad sa odraslima, Čitaonici sa stručnom i priručnom literaturom, Odeljenju za rad sa decom i ograncima Biblioteke u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima.

Možda Vam se svidi i