Sremska Mitrovica – U zvaničnom saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stoji da je Ministarstvo prosvete prihvatilo predlog sindikata da pregovori o iznosu pomoći zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, počnu do 1. juna 2015.

Prihvatanjem ovog predloga je razrešeno i poslednje neusaglašeno pitanje u tekstu Sporazuma o rešavanju spornih pitanja do kog su Ministarstvo i sindikati došli posle višemesečnih pregovora.

20650-strajk-prosvetara

“Predstavnici sindikata pozvani su da u sredu, 11. februara potpišu ovaj Sporazum o rešavanju spornih pitanja kojim su predviđeni brojni koraci Ministarstva i sindikata u cilju unapređenja položaja nastavnika, kao i prekid štrajka”, stoji u saopštenju.

Prema rečima Dobrile Gmizić, predsednice Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, jedan od četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti tek u ponedeljak, 16. februara će održati sednicu glavnog odbora na kome će biti odlučeno o daljim koracima i eventualnom potpisivanju Sporazuma i prekidu štrajka.

Štrajk prosvetnih radnika organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Možda Vam se svidi i