Sremska Mitrovica – Godinama unazad roditelji su tražili rušenje objekta Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici koji je izgrađen od azbestnih ploča, sada kažu da će preduzeti drastičnije mere i čvrsti su u odluci da svojoj deci ne dopuste da krenu u drugo polugodište dok ne dobiju jasne i tačne informacije o izgradnji nove škole.

Još krajem 2014. godine pomoćnik ministra prosvete, Slobodan Stupar, gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović i načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac obišli su školu u Mačvanskoj Mitrovici i usmeno se dogovrili da se sa izgradnjom nove škole krene čim Mnistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobri neophodna novčana sredstva. Kraj 2015. godine je sve bliži, a pitanje škole još uvek nije rešeno, do pre nekoliko dana nikakvih novih informacija nije bilo. Nakon posete Stupara, Ministarstvo prosvete nije ništa uradilo po pitanju izgradnje nove škole.

os dobrosav radosavljevic narod

Kako je objasnio direktor škole škole, Slađan Papić, pre nešto više od nedelju dana grupa roditelja se pobunila i dogovorila se da će stupiti u jednodnevni štrajk ukoliko ne dobiju bar neke informacije koje se tiču izgradnje nove škole. Upravo tada je sremskomitrovački gradonačelnik rekao da je Grad Sremska Mitrovica spreman da iz budžeta za izgradnju nove škole na mestu postojeće izdvoji od 80 do 100 miliona dinara za prvu fazu radova za koju su prema postojećem projektu potrebna sredstva u visini od 152 miliona dinara.

Papić je ranije za radio Ozon rekao da sve što je bilo u njegovim rukama kao direktora i u rukama lokalne samouprave je odrađeno i završeno i da se sada samo čekaju sredstva od države. Gradska uprava je obezbedila sredstva za idejna rešenja, izradu projektne dokumentacije i komunalno opremanje, odrađena je konverzija zemljišta i svi preduslovi da se počne sa izgradnjom nove škole su ispunjeni.

Prethodnih dana i nadležni inspekcijski organi su obišli školu i njihovi izveštaji će zajedno sa projektom izgradnje nove škole u narednih nekoliko dana biti upućeni Ministarstvu prosvete.

skola3

Projekat izgradnje nove škole na mestu sadašnje sastoji iz dve faze. Prva faza obuhvata rušenje fiskulturne sale i kabineta za tehničko obrazovanje i početak izgradnje nove škole na tom mestu. U tom delu projekta biće smešteno 15 učionica i kancelarije administracije.
Nakon završetka ove faze, počela bi druga faza koja obuhvata rušenje ostatka zgrade postojeće škole, izgradnju fiskulturne sale, kabineta za tehničko, kuhinje, trpazarije, produženog boravka. Za prvu fazu radova potrebno je 152 miliona dinara. Ukupna vrednost projekata izgradnje nove škole na mestu postojeće iznosi 369.360.000,00 dinara.

skola4

Škola u Mačvanskoj Mitrovici veličine 1.780 metara kvadratnihje izgrađena kao privremeni objekat 1963. godine sa rokom upotrebe od 30 godina. Objekat je izgrađen od azbestnih ploča koje su kancerogene i štetno utiču na zdravlje.

Azbest je grupa minerala (silikata) koji izgledaju poput tankih vlakana. Ukoliko se ta vlakna nađu u vazduhu, mogu se udahnuti i ući u pluća, i tako prii dugotrajnom izlaganju izazvati razne plućne bolesti, pa čak i rak pluća. U Srbiji je prekinuta proizvodnja proizvoda koji sadrže azbest, a od 2011. godine je konačno zabranjena upotreba azbesta za sve upotrebe.

 

Možda Vam se svidi i