Sremska Mitrovica – U prostorijama domaćina, Centra za kulturu “Sirmiumart” u Sremskoj Mitrovici sinoć je održana audicija Festivala nove dečije muzike “Čarolija”.

Na audicji je učestvovalo ukupno 33 mališana, a njihovi rezultati biće poznati naknadno.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili domaćini organizatoru Festivala nove dečije muzike “Čarolija” iz Beograda. Saradnja sa njma traje već godinama unazada i ovo je samo, da tako kažem, nastavak te naše dobre saradnja. Nadam se da će ona trajati i u narednom periodu, s obzirom da ideju kojom se oni vode mi u potpunosti podržavamo, a to je popularizacija muzike za decu”, rekao je Petar Samardžić, direktor Centra za kulturu “Sirmiumart”.

carolija2

Samardžić je rekao da je zadovoljan odzivom i interesovanjem Mitrovčana za učetvovanje na audiciji i izrazio nadu da će neko od mitrovačkih mališana učestvovati u superfinalu „Čarolije“.

“Mislim da je ovo najbolji način da uz pesmu i druženje sa najmlađima otpočnemo Dečiju nedelju”, dodao je Samardžić.

Ispred organizatora „Čarolije“, govorila je Ksenija Vujišić, voditelj festivala.

“Nakon Crne Gore” gde smo obišli prmorje i sever zemlje, došli smo u naše krajeve odakle “Čarolija” i potiče. Jako nam je drago da i ovu 10. godinu za redom mališani i dalje imaju želju da pevaju naše pesme i da se bave muzikom, jer je ovo zapravo jedini dečiji festival gde kompozitori pišu pesme specijalno za mališane”, rekla je Vujišić.

Ona je objasnila da je poenta i poruka čitavog Festivala da su sva deca pobednici, da se ne takmiče oni, već zapravo kompozitori i kompozicije i najavila da će “Čarolija” u narednom periodu održati audicije u gotovo svim gradovima širom Srbije, a da će zatim audicije biti održane u u Bosni i Hercegovini.

carolija3

Veliko Superfinale, kruna ovogodišnje 10. jubilarne „Čarolije“, biće 26. decembra 2015. godine u Sava Centru u Beogradu, gde će po prvi put biti izvedene i nove pesme. Pobednik će biti proglašen po glasovima stručnog žirija i publike.

Festival nove dečije muzike „Čarolija“ počeo je svoj život pre čitavih deset godina kao projekat entuzijasta okupljenih oko ideje da je neophodno iznova oživeti i popularizovati muziku za decu, novim kompozicijama i tekstovima prilagođenim njihovom uzrastu. U proteklih devet godina održavanja festivala, hiljade talentovane dece uzrasta od 3 do 14 godina, učestvovalo je u „Čaroliji“.

Inicijalna ideja organizatora bila je da “Čarolija” vrati kulturnom životu u regionu jednu dimenziju od presudnog značaja za razvoj društva, da obnovi instituciju dečijeg festivala na kome će se ponovo razvijati muzika za decu koja je nekada u našem društvu imala i te kako uticaja i značaja.

carolija

Možda Vam se svidi i