Sremska Mitrovica – Manifestacija „Veliko kolo“ održaće se 4. oktobra 2015. godine. Cilj projekta je odigrati splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, kao i ulazak u „Ginisovu knjigu rekorda“ kao najveće i najduže srpsko kolo.

U projektu će učestvovati cela Srbija (veliki broj kulturno umetničkih društava), Crna Gora, Bosna i Hercegovina, tako da bi dobio obrise Internacionalnog karaktera. Učesnici bi bili deca i odrasli od 7-77 godina, kao i Kulturna umetnička društva iz cele bivše Jugoslavije.

Planiran broj učesnika u kolu je od 12.000 do 15.000 ljudi u narodnim nošnjama.

Slika 2

Projekat bi se realizovao na Novom Naselju, u Novom Sadu. Kolo bi se prostiralo kroz sledeće ulice:
BULEVAR KNEZA MILOŠA, FUTOŠKI PUT, BULEVAR EVROPE, BULEVAR VOJVODE STEPE – Krug dužine od 6 kilometara.

U pripremnoj fazi projekta svim KUD-ovima koji se prijave za učešće i prođu selekciju biće poslat snimak sa koracima i melodijom, kako bi svi iste varijante koraka uvežbali i uz istu dužinu trajanja igre. Kroz gore navedene ulice biće postavljeno ozvučenje po punktovima kako bi svi učesnici čuli muziku i igrali u isto vreme. Bina će biti postavljena blizu okretnice autobusa broj 2, 8 i 9 – tačnije kod fudbalskog igrališta.

Predviđene su 3 igre – VELIKO BAČKO KOLO, UŽIČKO KOLO I KATANKA. Nakon odigrane ove tri igre učesnika u narodnoj nošnji, biće omogućeno i građanima da se priključe u kolo i odigraju isto – tog momenta će biti mnogo veći broj učesnika u kolu (koji nećemo uzimati u obzir, jer računamo samo u narodnim nošnjama), a istog momenta jedan deo grada (Novo naselje) će biti u znaku igre i muzike. Nakon glavnog dela bio bi organizovan koncert poznatih ličnosti humanitarnog karaktera i gostima iz javnog i političkog života naše zemlje. Celokupan događaj biće propraćen i iz vazduha, angažovanjem helikoptera.

Zainteresovani koji žele učestvovati mogu da se jave na e-mail: velikokolo@gmail.com , pa će putem e-maila dobiti formular (prijave su do 28. februara 2015. godine).

Ovakav projekat bi podigao reputaciju i postavio domaći zadatak za ceo region u oblasti kulturnog stvaralaštva i folklora.

Možda Vam se svidi i