Sremska Mitrovica – Novogodišnji i božićni praznici su i zvanično prošli, a sa njima i masovno korišćenje raznih pirotehničkih sredstava.

Prodaja i promet pirotehnike u poslednjih mesec dana je cvetala kako u specijalizovanim radnjama, tako i ispod ruke, bez obzira što su pripadnici Komunalne policije i drugi nadležni inspekcijski organi vršili redovne kontrole.

petarde1

Nesavesnom prodajom su opasnija i razornija pirotehnička sredstva mogla da kupe lica kojima je po zakonu to zabranjeno, a pored toga postojala je mogućnost i da su ta sredstva lošijeg kvaliteta, nad kojima nije izvršena kontrola, što je povećalo šanse za povređivanjem.

Na sreću, prema podacima iz ODoma zdravlja Sremska Mitrovica, do sada nije bilo slučajeva u kojima su medicinsku pomoć tražili pacijenti koji su zadobili povrede usled korišćenja pirotehničkih sredstava.

Prema izmenama Zakona o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima ranije ograničenje prodaje pirotehničkih sredstava prve klase licima starijim od 14 godina, sada je pomereno na 18 godina.

Možda Vam se svidi i