Sremska Mitrovica- Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, danas je saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu je stabilan u odnosu na prethodnu nedelju. U odnosu na isti period prošle godine, registruje se viša stopa incidencije oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija.

grip

Od početka 2015 godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je kod osobe sa privremenim boravkom na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, prošle nedelje, potvrdio je infekciju virusom gripa AH1N1pmd09 a kod dvoje dece predškolskog uzrasta sa teritorije opštine Sremska Mitrovica infekciju virusom AH3N2. Kod osoba sa prebivalištem na teritoriji opštine Inđija, koji su zbog sa teške respiratorne bolesti hospitalizovani na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, potvrđen je virus gripa AH1N1pdm09 odnosno AH3N2.

Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C, dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične: Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar-decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Podsećamo na opšte mere prevencije gripa koje obuhvataju:
• Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
• Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
• Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
• Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
• Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
• Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici) Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

You may also like