Besplatan epidural za sve porodilje

Sremska Mitrovica – Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar najavio je juče da će od januara bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biti besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji.

Odluka da će epiduralna anestezija od naredne godine ići na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doneta je zbog trenutno velike razlike u cenama i dostupnosti ove usluge u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

bolji-odnos-prema-trudnicama

U sremskomitrovačkom porodilištu u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica i sada se za sve porodilje koje se odluče za porođaj primenom epiduralne anestezije, takva vrsta bolničke usluge ne naplaćuje. Ona je besplatna za sve trudnice koje izraze želju da se na taj način porode.

Međutim, u mnogim drugim porodlištima u Srbiji nije takva situacija. Cena ove usluge se u porodilištima kreće i preko 100 eura, pa je tako u Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“ u Novom Sadu trenutna cena epiduralne anestezije 12.000 dinara, u subotičkom porodilištu je čak 18.000 dinara, u kragujevačkom 15.000 dinara, dok u Nišu i Leskovcu ovakva usluga ni ne postoji.

You May Also Like