Sremska Mitrovica – Austrijsko preduzeće za preradu i obradu mesa „Girlinger” radi na modernizaciji firme „Mitros” u Sremskoj Mitrovici i planira početak proizvodnje u februaru.

 

 

 

klanica
– To će biti odlično postrojenje – najavljuje vlasnik preduzeća koje je proletos preuzelo „Mitros” u Sremskoj Mitrovici Johan Girlinger.

On je, u izjavi bečkom ekonomskom dnevniku „Virtšaftsblat”, rekao da su u toku radovi na modernizaciji klanice u kojoj će biti rađena i obrada mesa.

– Sve smo izbacili i trenutno postavljamo pločice i pod, menjamo sve zarđale delove – ukazao je Girlinger, dodajući da su poslovi pri završetku i da će sve biti završeno do kraja godine, a da će u postrojenju u februaru krenuti obrada i prerada mesa.

S 23.000 kvadratnih metara novo postrojenje „Girlinger” u Srbiji je najveće u okviru grupacije. Austrijska kompanija najavila je ranije da će zaposliti do hiljadu radnika, ali kada i da li će do toga doći zavisiće od proizvodnje, to jest rada tog postrojenja. Girlinger je ukazao na to da to zavisi i od toga koliko će odgajivača svinja iz okoline postrojenja moći da se pridobije na saradnju.

– Moramo da prerađujemo sto odsto srpske proizvode da bismo mogli izvoziti na rusko tržište – objasnio je on, i naveo da računa da će na početku biti prerađivano 2.000 do 4.000 svinja nedeljno, a kapacitet postoji za 25.000.

Do 2017. godine Girlinger, na osnovu sporazuma, u postrojenje u Sremskoj Mitrovici mora da investira 20 miliona evra.

„Virtšaftsblat” navodi da „Girlinger” ima i veoma poznatu konkurenciju u tom regionu, nemački „Tenis”.

Girlinger ukazuje na to da dva preduzeća obrađuju različite regione, i ističe da nije uznemiren zbog prisustva nemačkog giganta.

U obnovljenom postrojenju u Sremskoj Mitrovici proizvodiće se mesni proizvodi za rusko i evropsko tržište.

– U prvoj fazi proizvodićemo tradicionalne austrijske proizvode za Rusiju – najavljuje Girlinger, dodajući da kasnije treba i evropsko tržište da bude snabdevano šunkom, proizvodom koji ta kompanije do sada nije proizvodila ni u jednom drugom proizvodnom pogonu u inostranstvu, kao što su Mađarska i Rumunija.

Izvor: Dnevnik

Možda Vam se svidi i