Sremska Mitrovica – U okviru projekta “Unapređenje procene posturalnog statusa i statusa kičme – SpiLab” u toku današnjeg i sutrašnjeg dana ukupno 200 dece uzrasta od prvog do četvrtog razreda biće testirano u svrhu procene njihovog posturalnog razvoja odnosno pravilnog držanja tela.

Testiranje će se realizovati u osnovnim školama “Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima i “Branko Radičević” u Kuzminu, a nakon toga svaki roditelj će dobiti povratnu informaciju o stanju svog deteta. Prošle godine testirano je 200 gradske dece i to učenici nižih razreda Osnovne škole „Jovan Popović“ i deca Predškolske ustanove„Pčelica“.

12348640_1646711978915078_1107609903_n

“Moderan način života, stalno sedenje za kompjuterom i smanjena fizička aktivnost dovode do poremećaja kičme i ovaj projekat ima za cilj da u toj nekoj ranoj fazi utvrdi da li postoje određeni deformiteti i da se putem vežbi ti deformiteti uklone. Grad Sremska Mitrovica je i ove godine iz budžeta izdvojio određena sredstva za ove namene, pa će tako u okviru ovog projekta biti pregledano 200 dece. Nakon testiranja svaki roditelj dobiće CD sa stanjem detetovog posturalnog statusa i uputstva za vežbe ukoliko za tim postoji potreba”, rekla je načelnica za obrazovanje, Mirjana Pjevac.

Profesor doktor Dejan Madić dekan Fakulteta sporta u fizičkog vaspitanja i šef projekta „Spinlab“, prvo je objasnio je da je ova životna dob u kojoj se radi testiranje izuzetno bitna iz prostog razloga što se svi sada uočeni deformiteti mogu korigovati, jer se telo kod dece još uvek razvija.

„Nerad u periodu koji u kojem tretiramo decu ne može se nadoknaditi, a kako se ne bi kasnije bavili posledicama tog nerada važno je da se svi deformiteti kičme detektuju ovakvo jednom unapređenom tehnikom, ne samo formalnom i vizuelnom tehnikom kako se obično radi na sistematskim pregledima, nego kinematskom analizom gde se dobije vrlo precizan uvid u disbalanse i asimetričnosti tela kod dece. Onda kada vidimo te asimetričnosti i disbalanse tada ćemo znati koji mišići su u nekoj isuficijenciji, šta sa njima treba raditi jer ovo je period u kojem se dobro usmerenim radom svi deformiteti mogu otkloniti“, objašnjava Madić i dodaje da poremećaji kičme mogu izazvati i neke druge poremećaje.

Madić se osvrnuo i na razliku posturalnog stanja i stanja kičme između seoske i gradske dece.
„Već sada vidim da je posturalno stanje i stanje kičme seoske dece bolje u odnosu na decu iz grada. Kod seoske dece vidi se da je ostala bar trunka onoga da mogu da se igraju slobodnije, da nije samo čas fizičkog vaspitanja ili trening u nekom sportskom klubu fizička aktivnost. Seoska deca prosto imaju jedan bolji životni stil“, rekao je Madić.

12358535_1646711845581758_835718708_n

On je izneo i alarmantne podatake koji govore da svako treće dete ima prihvatljiv posturalni poremećaj, dok dve trećine dece imaju neku oštriju formu poremećaja.

Za kraj profesor doktor Madić apelovao je na roditelje da ne dozvoljavaju deci da puno vremena provode za računarom, da ih nauče i naviknu da hodaju i sede u pravilnom položaju i tako pozitivno utiču na njihovo posturalno stanje i stanje kičmenog stuba.

Zamenik gradonačelnika Tomislav Janković rekao je da su prošlogodišnja alarmantna iskustva i rezultati razlog nastavka ovog projekta.

„Izuzetno je važno da preventivno reagujemo, ove godine ćemo testirati decu sa sela, prošle godine smo decu iz grada. Sredstva za nastavak projekta ćemo i naredne godine obezbediti iz budžeta Grada kako bismo još jednu grupu naše dece istestirali nastavili sa preventivnim delovanjem“, kratko je rekao Janković.

12346884_1646712002248409_29511116_n

Svaki roditelj će nakon testiranja dobiti izveštaj na CD-u o stanju svog deteta, kao i preporučene vežbe, kako širi kompleks vežbi tako i ciljane vežbe u skladu sa određenim poremećajem ukoliko je uočen kod deteta.

Projekat “Unapređenje procene posturalnog statusa i statusa kičme – SpiLab” se realizuje u okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine. Ukupna vrednost projekta je 380.000 dinara.

Možda Vam se svidi i