Sremska Mitrovica – Na početku školske godine JKP „Vodovod“ poklonilo je Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici knjige pod nazivom „Voda za sve“.U narednom periodu, kako najavljuju iz ovog sremskomitrovačkog preduzeća, knjige će biti uručene i ostalim osnovnim školama u gradu.

Reč je o edukativnoj akciji koju ovo javno preduzeće organizuje u saradnji sa Naučnim institutom za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Ekološkim udruženjem građana „Zeleno pitanje“.Tema je namenjena i prilagođena osnovnoškolskom uzrastu i sadrži najvažnije informacije o značaju vode za razvoj i opstanak ljudskog roda.

20150923_130634

Na časovima na kojima se izučava priroda oko nas učenici će moći da koriste knjigu čiji su autori Saša Jovanović i dr Zvonko Nježić, a koja će im pomoći u upoznavanju vode, njenog značaja i potrebi čuvanja ovog prirodnog resursa. U knjizi se nalaze teme poput kruženja vode, agregatnih stanja, kao i karakteristike i vrste vode. Deo knjige se odnosi na onaj segment kojim se bavi JKP „Vodovod“, a to je proizvodnja vode za piće. Objašnjen je proces prerade sirove vode, kako bi se deci na njima prihvatljiv način približio postupak dobijanja vode za piće. Tu su i druge teme u cilju informisanja ne samo školske populacije nego i odraslih o izvorištima vode, obnavljanju vodnih resursa, kao i potrebi da se utiče na svest ljudi o zaštiti vode od zagađenja.

JKP „Vodovod“ kao društveno odgovorno preduzeće koje upravlja delom vodnih resursa na teritoriji grada Sremska Mitrovica i šire pokrenulo je ovu akciju koja ima za cilj da podigne nivo svesti o značaju vode u savremenom društvu. Ovo je samo jedna u nizu sličnih akcija. I prethodnih godina na razne načine sremskomitrovački Vodovod se bavio ovim temama. Učenici su učestvovali na konkursima za najbolji likovni i literarni rad, organizovana je podela plakata i flajera, organizovan je poligon spretnosti…Ovoga puta, u reči i slici predstavljen je prirodni resurs bez kojeg nema života na Zemlji.

Naučni institut za prehrambene tehnologije, kao vrhunska naučna institucija u Srbiji u oblasti bezbednosti kvaliteta hrane i prehrambenih proizvoda priključio se akciji u edukativnom, savetodavnom i ekspertskom smislu kako bi pomogao poboljšanju i proširenju usluga JKP „Vodovod“.

Možda Vam se svidi i