Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji u kojem se danas održao seminar u okviru pilot projekta pod nazivom “Razvojni centri Fudbalskog saveza Srbije”, koji je namenjen lokalnim fudbalskim trenerima i omladinskim kategorijama.

Neka od najeminentnijih imena iz sveta srpskog fudbala prisustvovali su seminaru i tom prilikom govorili o značaju projekta, ciljevima, metodologiji rada i očekivanjima.

Dragan Simović, predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, na čiju inicijativu je Sremska Mitrovica i izabrana za polaznu tačku i prvi grad u Srbiji za pokretanje razvojnog centra, u kratkom obraćanju medijima objasnio je šta zapravo predstavlja projekat o kome je danas bilo reči.

“U okviru projekta “Razvojni centri FSS” podrazmeva se otvaranja kampa škole fudbala omladinskih kategorija u nekoliko gradova u Srbiji u kojima će stručnjaci iz Sportskog saveza Srbije preneti svoja znanja na lokalne trenere i lokalnu decu i pokazati kako bi trebao da izgleda rad sa mlađim kategorijama”, rekao je Simović.

On je dodao da je velika čast za Sportski savez Vojvodine, kao i za samu fudbalsku Sremsku Mitrovicu što će baš ovde sa radom početi kamp škole fudbala i da se nada da će upravo to biti jedan vetar u leđa fudbalu u Sremskoj Mitrovici da se vrati na stare staze kada su mitrovački fudbaleri uspešno gradili karijere kako po nekadašnjoj Jugoslaviji, tako i u celoj Evropi.

savo

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i direktor svih selekcija Srbije, Savo Milošević, pomenuo je činjenicu da je na funkciji direktora svih selekcija već tri godine i da se za to vreme radilo na stvarima koje su detektovani kao problemi srpskog fudbala i srpskih klubova, a kao najveće problem naveo infrastrukturu i stručni rad i kadar.

“Mi u Fudbalskom savezu Srbije vršimo samo selekciju najboljih, proces stvaranja igrača je i dalje na klubovima, tako da smo došli na ideju da probamo da tu našu sradnju malo produbimo, pomognemo koliko je moguće klubovima u datoj situaciji i da počnemo jedan novi vid saradnje”, rekao je Milošević i dodao da će na seminaru danas biti govora između ostalog i o metodoligiji rada koja treba da bude zastupljena u klubovima, a sve u cilju da se dobiju što bolji mladi igrači.

“Sremska Mitrovica je imala tu čast da ovde počne cela ova priča, mi ćemo obići celu Srbiju i održati seminare. Nadam se da će ljudi u fudbalskim klubovima shvatiti da sve što radimo jeste u njihovom najboljem interesu, da će ceo projekat prihvatiti na pravi i kvalitetan način i da ćemo kroz nekoliko godina imati prve rezultate projekta i rada na njemu”, za kraj je rekao Milošević.

Aleksandar Umetić, predsednik Fudbalskog saveza grada Sremska Mitrovica, izrazio je zadovoljstvo što je Sremska Mitrovica prepoznata od strane FSS kao pogodno tlo za razvoj mladih fudbalera i usavršavanje trenera, što je prepoznat entuzijazam, ljubav prema fudbalu i njegova tradiciju u ovom gradu, sve pozitivne stvari koje prema rečima Umetića ipak nisu dovoljne za dalji razvoj fudbala ukoliko ne postoje tehnički uslovi, određena infrastruktura, kao i materijalna sredstva.

“Projekat znači da ćemo dobiti svu neophodnu logističku podršku za usavršavanje trenera, a samim poboljšavanjem rada stučnih kadrova poboljšava se i kvalitet rada sa mlađim kategorijama i povećavabroj mladih kvalitetnih igrača”, rekao je Umetić.

2

Kao jednu od najbitnijih stavki u čitavoj priči Umetić je naveo potpunu podršku od strane lokalne samouprave, pre svega gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića i načelnika Gradske uprave za kolturu, sport i omladinu, Ilije Nedića.

„Omladinske škole su baze fudbala i ono bez čega se ne može zamisliti budućnost fudbala, upravo zbog toga Fudbalski savez Srbije je osetio potrebu da izvrši svoj uticaj i da škole fudbala stavi pod svoj nadzor u sistem FSS“, u svom obraćajnu medijima rekao je Mitar Mrkela direktor mlađih selekcija FSS.

„Danas imamo priliku da iskoristimo ukazano poverenje koje je FSS dao Fudbalskom savezu grada Sremska Mitrovica i lokalnoj samoupravi i da zučestvujemo u jednom velikom i značajnom projekatu“, rekao je Ilija Nedić, Načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu i za sam kraj dodao da je rad s mlađim selekcijama svakako jedan od prioritet daljem radu fudbalskih klubova.

3

U okviru seminara održana su i dva pokazna fudbalska treninga sa omladincima, jedan u Sportsko poslovnom centru “Pinki”, a drugi na terenu FK “Radnički”.

Možda Vam se svidi i