Sremska Mitrovica – Građani Sremske Mitrovice počevši od danas, pa do kraja naredne nedelje u Gradskom uslužnom centru mogu da glasaju za jedan od pet projekata koji će se naredne godine realizovati sredstvima iz budžeta Grada.

Zahvaljujući projektu „Participativno budžetiranje“ koji sprovode nevladine organizaije BIRN Srbija i NALED zajedno sa Gradom Sremska Mitrovica, prvi put građani Sremske Mitrovice dobili su mogućnost da bez posrednika učestvuju u donošenju odluke o budžetu. Pored toga što im se pružila mogućnost da predlože projekte, isto tako imaju mogućnost da glasanjem odaberu onaj za koji misle da je najbolji i nejneophodniji za sve građane Sremske Mitrovice.

33

„Ovim projektom se građani konsultuju prilikom kreiranja budžeta jer se budžet puni upravo njihovim parama. Ovoga puta građani su imali priliku da predlože koje projekte bi oni voleli da se realizuju u narednoj godini, a koji prosto ne ulaze u redovne poslove i projekte koje finansira Grad. Osim toga što su građani mogli da predlože projekte, danas je dan za glasanje, od pet projekata onaj koji bude imao najviše glasova će sigurno ući u budžet za 2016. godinu i biti realizovan“, rekla je Kalina Simić, koordinator programa BIRN.

44

Načelnik Gradske uprave za budžet i finansije Duško Šarošković ispred lokalne samouprave kratko je prokomentarisao da je prijatno iznenađen velikom zainteresovanošću građana za učestvovanje u ovom projektu i izrazio nadu da će veliki broj Mitrovčana učestvovati u glasanju, baš kao i u predlaganju projekata.

Glasanje za projekat koji će biti realizovan u narednoj godini traje do kraja naredne nedelje, a predlozi su:
1. Unapređenje javnog gradskog prevoza i modernizacija autobuskih stajališta
2. Izgradnja azila za pse
3. Popravka i opremanje dečjeg igrališta iza Arhiva Srem
4. Izgradja adrenalin parka
5. Izgradnja biciklističkih staza

Projekat „Participativno budžetiranje“ je finansiran od strane Evropske Unije i Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom Vlade Republike Srbije, a pored Sremske Mitrovice sprovodi se u još devet gradova i opština u Srbiji.

Možda Vam se svidi i