Sremska Mitrovica – U ponedeljak, 15. juna na mitrovačkoj Gradskoj plaži zvanično je otvorena ovogodišnja kupališna sezona koje će trajati do 10. septembra.

Kupališna sezona otvorena je sa nekoliko dana zakašnjenja usled nepovoljnih uslova da se obala reke Save, dužine 300 metara, uredi.

Nakon obilaska komisije za prijem gradske plaže JKP “Komunalije” koje je zaduženo za uređenje i održavanje Gradske plaže dobilo je pozitivan odgovor komisije da su svi traženi uslovi za otvarenje kupališne sezone uspunjeni.

plaza1

“Tačno 15. juna stvorili su se uslovi za tehnički prijem plaže, komisija je pregledala plažu i ono što mogu sa zadovoljstvom da kažem jeste da je po prvi put sama komisija rekla da nema ni jednu jedinu primedbu na sređenost Gradske plaže u Sremskoj Mitrovici”, rekao je direktor JKP “Komunalije”, Radoslav Jevremović.

“Što se tiče plaže ove godine odrađen je niz stvari koje u prethodnim godinama nisu, tu bih pre svega izdvojio frakciju koja je po prvi put ove godine posuta na našu plažu”, nastavio je Jevremović.

On je dodao da je rekacija građana na tu novinu za sada pozitivna, ali da će se tek vremenom pokazati koliko je ova podloga bolja i praktičnija.

plaza sprave

U okviru radova na uređenju Gradska plaža je prošle godine dobila jednu teretanu na otvorenom, a ove godine i drugu namenjenu profesionalnim sportistima, koji se bave “street workout-om”, sa jednom spravom koja je namenjena osobama sa invaliditetom.

Sav postojeći mobilijar je sređen, prefarban, popravljen i osposobljen za upotrebu, a u narednom periodu biće postavljeno još nekoliko klupa za sedenje i kanti za smeće.

Od ponedeljka na Gradskoj plaži aktivna je i spasilačka služba koja će brinuti o bezbednosti svih posetioca plaže, u okviru te službe koja će raditi od 9 do 20 časova, četiri spasioca će biti na samoj plaži, a jedan na vodi. Na Gradskoj plaži organizovana je i zdravstvena služba koja će raditi u istom vremenskom periodu kada i spasilačka služa, a organizovani su i noćni čuvari plaže koji će raditi u tri smene.

Prema poslednjim analizama vode reke Save koju je izvršio Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ona je bakteriološki i hemijski ispravna za kupanje.

Na samom ulasku u plažu kao i na samoj plaži postavljene su table sa pravilima ponašanja, a sve njihove prekršaje sankcionisaće komunalna inspekcija i policija.

plaza pravila

Za radove na uređenju Gradske plaže iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je oko 12 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i