Sremska Mitrovica- Odziv građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa je dobar i vakcinacija teče po planu, poručili su iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Izveštaj o tačnom broju vakcinisanih, iz svih zdravstvenih ustanova sa teritorije Srema, dobićemo krajem nedelje, ali ono što je za sada poznato je da je odziv građana dobar“, rekla je
dr. Marije Lazarević, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Ona je dodala da je vakcinacija počela početkom oktobra kada je Zavodu isporučeno 9623 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su dalje distribuirane zdravstvenim ustanovama u Sremu.

„Ovo je dovoljna količina vakcina za sve građane kojima se preporučuje da je prime, ali ako bude bilo potrebe mi ćemo obezbediti još“, rekla je Lazarević.

Ona je podsetila sve građane da još uvek nije kasno za vakcinaciju, s obzirom da je vreme imunizacije 2 do 3 nedelje.

„Vakcinacijom se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i mogu se smanjiti moguće teže komplikacije i teži oblici bolesti“, rekla je Lazarević.

Vakcinacija protiv gripa prvenstveno se predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom. Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Možda Vam se svidi i