Sremska Mitrovica – Da saobraćajna policija od polovine prošle godine ima dozvolu za vizuelno i audi snimanje većina naših sugrađana nije ni znala, jako mali broj se susreo sa saobraćajcem koji ga je obavestio da se snima, a već je doneta i zabrana kojom se bilo kakvo snimanje od strane saobraćane policije onemogućava.

Pored zabrane daljeg snimanja svi video i audio zapisi moraju biti obrisani u roku od 20 dana. Ova zabrana je usledila pošto se MUP oglušio o upozorenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabić, da takva vrsta snimanja nije uređena nijednim zakonom.

Zabrana se ne odnosi na uređaje, takozvane presretače, kojima se snima sa velikog rastojanja, već na kamere ugrađene u patrolna kola koja snimaju sa tri do pet metara razdaljine, kao i uređaje za audio snimanje instalirane na opremi i uniformi službenika saobraćajne policije.

Kamera za vizuelno snimanje ugrađena je sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla, vođe patrole su na opasaču imale uređaj za audio snimanje, a na rerveru košulje mikrofon. Pre audio snimanja svaki zaustavljen učesnik u saobraćaju morao je biti obavešten da se snima.

Možda Vam se svidi i