Sremska Mitrovica – Koliko je neobično toplo i suvo vreme za ovo doba godine dobro, a koliko loše za useve na njivama pokazaće prinosi.

Temperatura koje su već danima iznad proseka, kao i manjak padavina počinje da zabrinjava poljoprivrednike koji su već počeli zabrinuto da odmahuju glavama.

Za sada još uvek ovo vreme ne šteti pšenici, ali joj ni ne pogoduje jer za njen pravilan razvoj sada su potrebne niske temperature, koje bi zbog izostanka snega, kao zaštitnog pokrivača od suviše niskih temperature i izvora vlage, u ovom trenutku učinile veću štetu od koristi.

Ukoliko u narednom vremenskom periodu ne bude padavina u vidu kiše ili snega postoji velika verovatnoća da će se to odraziti i na prolećnu setvu, kao i na prinos, što zbog temperatura ispod nule, što zbog nedostatka vlažnosti.

“Upravo zbog situacija u kojima i pored velikih ulaganja u useve i rada na njivama zavisim od vremenskih uslova, planiram da tokom ove godine postavim sistem za navodnjavanje na svoje njive, kako bih bar što se padavina i vlage tiče bio miran”, izjavio je Goran, poljoprivrednik iz Salaša Noćajskog.

Pored brige o vremenskim uslovima i njihovom uticaju na useve, još jedan problem koji se pokazao kao izuzetno zabrinjavajući je povećan broj glodara na njivama, na čijem suzbijanju poljoprivrednici već uveliko rade.

You may also like