Sremska Mitrovica – Danas je u sremskomitrovačkoj gradskoj kući održana Javna rasprava povodom nacrta Nacionalne strategije razvoja sporta na teritoriji Republike Srbije.

Javna rasprava o Strategiji razvoja sporta u Republici Srbiji u periodu od 2014. do 2018. godine jeste zakonska obaveza Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, kao i Sportskog saveza Sremska Mitrovica kao nosioca sistema sporta u gradu.

Ključne tačke ove Strategije za razliku od svih prethodnih tiču se razvoj sporta među mlađom populacijom, a misli se na školski i univerzitetski sport, kao i razvoj rekreativnog sporta.

“Do sada nije bilo puno naglasaka na rekreativni sport, ali ova Strategija ga snažno podržava i predstavlja uvod u seriju dokumenata koji slede i koji će pratiti razvoj rekreativnog sporta”, rekao je generalni sekretar Sportskog saveza grada Sremska Mitrovica, Nemanja Crnić.

On je dodao da je za lokalnu samoupravu, najzanimljivija činjenica da Republika nije zadovoljna raspodelom novca po gradovima i da želi da unese pravila po kojima će se finansirati sport u jedinicama lokalne samouprave.

“Kada je u pitanju Sremska Mitrovica, ona je jedan od gradova koji je na vodećem mestu u Srbiji po transparentnosti i po principima koje je ustanovila. Većinu tačaka koje se u nalaze Strategiji i akcionom planu koji je prati, mi smo već uradili, tako da praktično čekamo da Vlada Srbije usvoji Strategiju, a zatim i pravilnike koji će je pratiti. U skladu s tim u septembru i oktobru doneće se lokalna strategija razvoja sporta za period od 4. god i odgovarajući pravilnici koji će pratiti sve potrebne konkurse“, zaključio je Crnić.

IMG_2894

Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu rekao je da od ove Strategije očekuje da se više sredstava opredeli ka razvoju školskog sporta, kao i transparentniju dodelu sredstava kako klubovima i udruženjima iz oblasti sporta, tako i finansiranju svih onih manifestacija koje su neophodne za poboljšanje kvaliteta sporta na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i