VETERINARI: Obavezno pregledati meso!

Sremska Mitrovica – Jesenji meseci su pravo vreme za svinjokolje, ali isto tako i vreme da se ukaže na opasnost koju donosi meso zaraženo trihinelozom.

Bez obzira u kakvim uslovima i čime su se hranile svinje, veterinari preporučuju obavezno pregledanje mesa pre njegove upotrebe. Cena koju treba da platite za taj pregled kod veterinara ista je kao i prošle godine i iznosi 300 dinara. Pregled je jeftin, ako se uzme u obzir da za samo nekoliko minuta možete znati ispravnost mesa i činjenica da je trihineloza neizlečiva bolest.

Šta je trihineloza, kako dolazi do zaraze i koji su simptomi zaraze?

Trihineloza je širom sveta rasprostranjena parazitska bolest koja se javlja nakon jedenja nedovoljno termički obrađenog mesa, najčešće svinjetine koja je obolela od, za čoveka patogenog crva, Trichinella spiralis. Inkubacija parazita varira između 5 i 45 dana, a prvi simptomi se mogu javiti već posle nekoliko dana. Simptomi mogu biti razni od prvih koji se ispoljavaju kroz osećanje mučnine, pojave proliva, znojenja, preko slabosti i upale mišića, povišene telesne temperature, oticanja lica, očnih kapaka, bolova, a moguća je pojava kardioloških i neuroloških komplikacija. Sve u zavisnosti od jačine invazije uzročnika bolest može imati blaži oblik, ali i izazvati smrt.

Trihineloza se ne može preneti sa čoveka na čoveka, već isključivo jedenjem zaraženog mesa. Za sada ne postoji lek kojim se trihineloza može potpuno izlečiti, samo oni koji ublazavaju određene simptome, sa terapijom treba početi u što kraćem vremenskom periodu od trenutka zaražavanja

You May Also Like