Sremska Mitrovica – Danas je u gradskoj kući grada Sremske Mitrovice održana javna rasprava i poslednji sastanak radnih grupa čija je tema Nacrt strategije ruralnog razvoja koji sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

„Tokom izrade strategije u rad radnih grupa bili su uključeni pripadnici kako civilnog, privatnog, tako i javnog sektora, sve ukupno oko 50 lica iz ova tri sektora. Utvrđeni su problemi koji se javljaju u pogledu razvoja sela, odnosno oblastima koje je obradila strategija (poljoprivreda, socijalna politika, infrastruktura, turizam), utvrđeni su načini za rešavanje tih problema i ciljevi koje želimo postići u periodu važenja strategije od 2014. do 2020. godine.“, rekla je Danijela Međedović direktor Agencije za ruralni razvoj. Međedović je dodala da je sledeći korak održavanje javnih rasprava u nekoliko seoskih naselja sa ciljem da se i oni koji nisu bili uključeni u rad radne grupe upoznaju sa strategijom, daju sugestije, predloge i primedbe, jer kako je Strategija dokument koji podleže promenama, u periodu njenog važenja može doći do promena ukoliko se za njima javi potreba.

Nakon održavanja javnih rasprava u seoskim naseljima Strategija ulazi u skupštinsku proceduru i već krajem maja očekuje se da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Marina Maksimović, zamenik direktora Agencije za ruralni razvoj ovom prilikom objasnila je da je analiza situacije za formiranje prave Strategije bilo od izuzetne važnosti. Analiza je pružila jednu realnu sliku stanja u seoskim sredinama. Kroz rad radnih grupa okviru analize sagledani su uzroci i posledice određenih problema, a zatim su definisane mere i programi u okviru Strategije čijim realizacijama će se omogućiti rešavanje problema.

Kroz realizaciju projekta želi se postići ublažavanje razlika između ruralnih i urbanih sredina i stvaranje boljih uslova za ostanak mladih na selu i povratak ostalih.

Prjekat je sufinansiran od strane pokrajinskog sekreterijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Partner na projektu je Regionalna razvojna agencija Srem, a nosilac projekta je grad Sremska Mitrovica, sam proces vodila je Agencija za ruralni razvoj.

Možda Vam se svidi i