Uvoz kola skuplji bez carine?

Sremska Mitrovica – Subotički špediteri obustavili su juče carinjenje vozila i, zajedno sa uvoznicima, za danas zakazali protestni skup ispred carinarnice u Subotici zbog novog načina carinjenja vozila iz inostranstva.

Protest je zakazan zbog, kako se navodi, pokušaja Uprave carine da suspenduje strane kataloge u postupku carinjenja polovnih vozila, iz kojih se do sada utvrđivala njihova carinska vrednost, i da uvedu u primenu katalog Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

U Sremskoj Mitrovici, građani koji žele da uvoze vozilo, ne mogu da ga ocarine u svom gradu, za ovaj region carinjenje vozila vrši se u Šapcu. U špedicijama u ovom gradu za sada nema najava ovakvih mera i nezadovoljstva.

Iz špedicije u Šapcu saznajemo da se špediteri i carinici trenutno privikavaju na kako kažu „totalno drugačiji sistem obračuna“  i smatraju da je još rano prognozirati da li će ove promene uticati na uvoz polovnih automobila.

Kako smatraju u carini, kao i do sada, kupcu je važno da po povoljnoj ceni kupuje u inostranstvu i misle da ova promena neće bitno uticati na uvoz, ipak ostavljaju zaključke za kraj januara meseca, kada se budu prilagodili novom načinu rada.

Špediteri iz Subotice već sada smatraju da katalog AMSS „ne odražava realne vrednosti na tržištima zemalja iz kojih se ta vozila uvoze, nego srpske nerealne vrednosti“, čime je po njihovom mišljenju došlo do „obmane javnosti“, jer je Carina dala informaciju da će od Nove godine biti jeftiniji uvoz vozila.
„Istina je da su carine ukinute, shodno SSP-u sa EU, ali da su sada dažbine mnogo veće zbog primene tog kataloga, tj. uvoz je skuplji bez carine, nego ranije sa carinom“, navodi se u pozivu grupe špeditera a prenose mediji.

You May Also Like